Cardul de sănătate, obligatoriu la 1 septembrie. Mii de gorjeni fără card!

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, Daniel Bondoc, a susţinut ieri o conferinţă de presă în care a precizat că de marţi, 1 septembrie 2015, cardul naţional de sănătate devine unicul instrument pe baza căruia se dovedeşte calitatea de asigurat şi în baza căruia se vor deconta serviciile medicale. Gorjenii care au card de sănătate emis de autorităţi, dar nu s-au prezentat să-l ridice fie de la CJAS, fie de la medicul de familie, trebuie să ştie că de la 1 septembrie nu vor putea beneficia de servicii medicale până nu intră în posesia cardului. În judeţul Gorj mai sunt la ora actuală 2.858 de carduri încă nedistribuite.

Cardul de sănătate devine obligatoriu la 1 septembrie 2015. Astfel, gorjenii vor primi servicii medicale gratuite doar dacă după 1 septembrie vor avea asupra lor cardul de sănătate. Precizările au fost făcute ieri de către preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, Daniel Bondoc. ”Noutatea este că de la 1 septembrie 2015, de săptămâna viitoare, cardul de sănătate va fi unicul instrument de validare a serviciilor medicale şi unicul instrument de a dovedi calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Celor cărora nu li s-au emis încă cardurile de sănătate, ca şi până acum vor putea beneficia în continuare de servicii medicale. Pentru cei care au pierdut cardul de sănătate sau l-au deteriorat, decontarea serviciilor medicale se va face numai pe bază de adeverinţă eliberată de către CJAS Gorj. Cei care refuză utilizarea cardului din motive religioase trebuie să se prezinte la sediul casei judeţene de sănătate pentru a li se elibera o adeverinţă care este valabilă trei luni, deci din trei în trei luni trebuie să vină să ridice această adeverinţă”, a spus Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Cardul de sănătate va fi tipărit în permanenţă, Bondoc precizând că pentru cei care împlinesc vârsta de 18 ani se dă comanda automat în sistem, la fel şi pentru cei care din neasiguraţi devin la un moment dat asiguraţi.

Nu vor putea beneficia de servicii medicale gratuite

Cel mai important de ştiut este faptul că gorjenii care au card de sănătate emis de autorităţi, dar nu au venit încă să-l ridice, nu vor putea beneficia de servicii medicale decât după ce intră în posesia lui. ”Trebuie spus că asiguraţii care au card emis, dar nu l-au ridicat de la noi, nu vor putea să beneficieze de servicii medicale fără să vină să-l ridice oriunde ar fi el, ori la sediul nostru ori la medicul de familie. În cazul în care l-au pierdut trebuie să vină să declare la noi şi achită acea taxă de 15,5 lei, după care i se va elibera această adeverinţă înlocuitoare. Tot ce am spus nu se aplică la serviciile medicale de urgenţă şi la copiii între 0 şi 18 ani. Cei care nu au carduri emise vor beneficia de serviciile medicale. Au rămas un număr de 2.858 de carduri care sunt încă la sediul nostru, aceste persoane au card tipărit şi nu au intrat încă în posesia lui”, a spus Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Control

Reprezentanţii CJAS Gorj au spus că la nivelul judeţului toţi furnizorii de servicii medicale au fost verificaţi dacă deţin sau nu cititoare de card. ”S-au efectuat controale în luna iunie-iulie la absolut toţi furnizorii de servicii medicale, două farmacii au fost găsite fără cititoare de card din care una era închisă şi s-a şi închis, iar cealaltă şi-a achiziţionat cititor. În acest moment toţi furnizorii noştri au fost verificaţi de către echipele de control şi la toţi au găsit aceste cititoare. Noi încercăm prin acest card să fie o verificare mai strânsă a furnizorilor de servicii medicale”, a spus Daniel Bondoc.

Preşedintele CJAS Gorj a mai spus că cei care nu au activat încă cardul de sănătate nu este obligatoriu să-l activeze până la 1 septembrie. ”Cei care nu l-au activat încă o pot face la prima vizită la medic sau la prima vizită la un furnizor de servicii medicale, nu este obligatoriu ca până la 1 septembrie să-şi şi activeze cardul, timp de doi ani vor putea fi activate fără să întâmpine greutăţi”, a spus preşedintele CJAS Gorj.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: