Carnea şi produsele lactate se vor scumpi înainte de sărbători

Seceta își pune amprenta în creșterea prețurilor la produsele lactate și din carne. Producătorii gorjeni se așteaptă la o iarnă grea și, dacă furajele pe care le-au strâns cu greu nu le ajung, vor fi nevoiți să cumpere. În aceste condiții, vor crește prețul la carne, lapte și brânză. Dacă totuși nu se vor descurca, aceștia sunt hotărâți să-și vândă animalele. Autoritățile anunță ca sigure aceste creșteri de preț.

Efectele secetei se vor cunoaște la prețul cărnii și al produselor lactate care vor crește în această iarnă. Micii fermieri pun aceste creșteri de prețuri pe seama furajelor pe care le-au procurat cu greu și dacă nu le ajung să iasă din iarna grea care se anunță vor fi nevoiți să cumpere hrană pentru animale. În aceste condiții, scumpirile sunt singura soluție. „Eu am vaci și oi. Anul acesta a fost secetă și nu prea avem furaje. Am avut noroc cu niște boieri care au terenuri și nu le muncesc și m-am rugat de ei să îmi dea mie furajele. Sper să-mi ajungă să ies cu animalele în primăvară. Acum le mai scoatem și la câmp, mai este câte un ochi de iarbă, frunze și mai scutim. În mod sigur creștem prețurile la brânză, lapte și carne”, a declarat un fermier din Turburea. 

Nu doar carnea de porc se va scumpi în perioada dinaintea sărbătorilor, ci urmează creșteri de preț și la carnea de vită, oaie și capră. Toate scumpirile depind de raportul cerere-ofertă. „Nu știu exact cât mai punem, în funcție de piață. Suntem nevoiți să le mărim mai ales dacă o să cumpărăm furaje. Nu avem soluție ca să rămânem și noi cu ceva. Și mieii vor fi mai scumpi la anul”, prognozează un crescător din Crasna.

Cursul leu-euro se va reflecta în preţuri

Deocamdată nu se știu procentele cu care se vor scumpi aceste alimente, dar creșterile de prețuri au mai multe cauze, nu doar cele legate de secetă. Chiar și cu cursul euro influențează aceste prețuri. „Prețurile la alimente vor crește din cauza secetei pentru că nu sunt furaje suficiente, pentru că s-a scumpit combustibilul și mai ales pentru că a crescut euro. Nu știm exact procentele cu care se vor scumpi alimentele”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcției Agricole.

În condițiile în care se anunță o iarnă grea și dacă micii producători nu au cu ce să-și hrănească animalele, aceștia sunt deciși să le vândă.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: