Casa Albă dă și Oscaruri

Oscarurile au venit și, pariez că nu vă așteptați la asta, au trecut. Curajoasa decizie de a-l alege pe creatorul serialelor Family Guy și American Dad ca gazdă a ceremoniei nu s-a soldat cu mari lovituri de imagine la adresa industriei. Seth MacFarlane a fost neașteptat de rezervat și cuminte, cu excepția câtorva glume ceva mai dure din speech-ul de început. MacFarlane a zis una mică cu evreii, a sugerat fin că Clooney e cam pedofil și s-a declarat surprins că Meryl Streep nu a fost nominalizată și de data aceasta și cam atât, în rest s-a comportat ca un fecior virgin care a venit să scoată la întâlnire fata celui mai mare interlop din oraș.

Surprizele nu au venit nici de la câștigători, deși nu cred că se aștepta multă lume ca Jennifer Lawrence (22) să-i sufle premiul venerabilei Emanuelle Riva (86). Marele șoc al serii s-a petrecut atunci când Jack Nicholson a intrat pe scenă pentru a anunța marele câștigător. A ținut un speech scurt în care a spus că, deși este o tradiție ca filmul anului să fie prezentat de o singură persoană, de data aceasta se va face o excepție. Brusc, în spatele lui a fost coborât un ecran uriaș pe care a apărut Michelle Obama, flancată de niște angajați ai Casei Albe emoționați până la lacrimi. Prima Doamnă a ținut un discurs sforăitor, de Elenă Ceaușescu ceva mai citită și mai coerentă, ridicând în slăvi filmele americane cărora le datorăm atât și bla-bla. La finalul acestuia, toată lumea se aștepta să se revină pe scenă și Nicholson să anunțe filmul de Oscar. Ei bine, nu: Michelle însăși a scos un plic din poșetă sau nu-știu-de-unde și a anunțat cu gurița (mă rog, eufemism, nu e chiar atât de mică, dimpotrivă) ei că Argo este marele premiant.

De ce Michelle și nu Barack însuși, nu am înțeles. Așa cum nu am înțeles de ce Argo. Filmul lui Affleck este, ce-i drept, povestea unui mare succes al spionajului american, dar nu unul al spionajului sub conducerea lui Obama. Ne-am fi așteptat să anunțe Prima Doamnă că a câștigat Zero Dark Thirty, filmul despre capturarea (recentă, în mandatul trecut cum ar veni) lui Osama Bin Laden. Sau, de ce nu, să fie premiat Lincoln. Că, dacă nu era Abe, cine știe unde ar fi fost Barack acum. Poate tot la Casa Albă, nu zic, dar grădinar.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: