Casa Iris, casă pentru vreme rea

Casa Iris a devenit în acest moment adăpost pentru zeci de târgujieni care nu au un acoperiș deasupra capului. Cu sau fără familie, oamenii preferă să locuiască aici pe timpul iernii, după care se întorc din nou pe străzi. Doar câteva locuri mai sunt libere la ora actuală, autoritățile au găsit însă soluții pentru perioada de supra-aglomerare.

Casa Iris este mană cerească pentru cei 17 târgujieni care locuiesc în prezent acolo. Frigul de afară va face însă să crească numărul celor care vor veni să caute un adăpost, spun reprezentanții Direcției de Protecție Socială din Târgu Jiu. ”Le oferim cazare pe timpul nopții, servicii sociale și medicale pe timpul zilei, consiliere psihologică, masa în regim de urgență pentru cei care se încadrează la cantina de ajutor social. Ei pot rămâne aici 30 de zile după care se evaluează fiecare situație în parte și se poate prelungi sau evacua”, a spus Alina Toader, directorul adjunct al Direcției de Protecție Socială din cadrul primăriei Târgu Jiu.
Larisa Bogeanu trăiește în Casa Iris de patru ani după ce timp de un an a locuit pe străzi. Are 35 de ani și are familie însă preferă să trăiască pe unde apucă și se mulțumește cu atât. ”Am familie, dar ei nu au mai vrut să aibă legătură cu mine, nu am ținut legătura deloc, nu-i interesează ce fac, dacă am unde să stau. Aici am găsit sprijin, am unde să dorm, avem mâncare, baie să ne spălăm. Este bine mai ales acum că vine frigul. De muncit, mai muncesc cu ziua pe unde apuc, nu am un loc de muncă stabil”, povestește Larisa Bogeanu.
Gheorghe Răuț se adăpostește și el de frigul nopții tot la Casa Iris. Fără familie, acesta își caută în prezent un loc de muncă și speră să aibă într-o zi o casă doar a lui. ”Sunt despărțit de soție, casa i-a rămas ei. Sunt de șase luni aici pentru că nu am unde să stau. Am stat un an de zile în gazdă, dar nu mi-am mai putut permite pentru că nu mi-am mai găsit de muncă. Nu am alte soluții, mai vin, iar plec, tot așa”, a spus Gheorghe Răuț.
În cazul în care Casa Iris se va aglomera pe perioada sezonului rece, autoritățile locale au găsit soluția. Au și achiziționat deja saci de dormit.

Vizualizări: 383

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: