Cât rezistă Ponta 4?

Guvernul Ponta 4 a fost aprobat ieri de partide şi urmează să treacă pe la Parlament şi Preşedinţie. Mai este o săptămână până la instalarea lui Iohannis la Cotroceni, aşa că probabil Ponta 4 va fi botezat tot de Traian Băsescu.

Ponta 4 este fără UDMR, dar cu partidul încă nenăscut al lui Tăriceanu. Este un guvern ceva mai suplu, cu un singur vicepremier, cu un singur ministru peste buget şi finanţe, tot unul la economie şi IMM. Trecând în revistă numele miniştrilor, guvernul Ponta 4 pare la fel de slab ca şi precedentele. Degeaba pleacă Pricopie de la Educaţie dacă vine Liviu Pop la dialogul social. Degeaba pleacă Petrescu de la Buget dacă vine Gerea la Energie. La cum arată guvernul, este deja clar că e o improvizaţie pentru câteva luni, fiind de aşteptat să fie la fel de lipsit de coerenţă şi performanţă ca şi guvernele Ponta 1, 2 şi 3.

Mai interesantă este însă aşa-zisa reformă care începe în PSD şi pe care Ponta vrea să o extindă la toate partidele. Ponta vrea să limiteze prin lege numărul de mandate ale primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi parlamentarilor la două consecutive. Asta înseamnă că 80% dintre primarii gorjeni nu mai pot candida pentru un nou mandat. Nu ar mai putea candida Cârciumaru la Târgu Jiu, Hanu la Motru, Ciocea la Bustuchin dacă este să începem cu cei de la PSD, dar nici Filip la Rovinari ori Mazilu la Cărbuneşti. Şi sunt zeci de exemple la Gorj. Poate Cârciumaru îşi face calcule să candideze la Consiliul Judeţean, iar Călinoiu la parlament, dar oricum rămân mulţi nemulţumiţi.

Şi mai interesantă este decizia PSD de a nu le mai permite preşedinţilor de consilii judeţene să fie preşedinţi de filiale sau vicepreşedinţi la nivel naţional. Reforma pe care o încearcă PSD îmi aduce aminte de un ziar de scandal, care a făcut un sondaj să afle ce vor cititorii să nu mai citească în presă. Oamenii au spus că nu mai vor scandaluri, crime, accidente, vor în schimb cultură. După prima lună, ziarul a pierdut jumătate din abonaţi.

PSD este un partid corupt, care îşi cumpără primari cu fonduri de la buget, care mai departe îşi cumpără alegători. E bine dacă Ponta vrea să îl reformeze, dar asta nu-i va aduce victorie în 2016, ci mult mai târziu. Asta dacă ar face o reformă pe bune. Deşi mai degrabă se foloseşte de valul anticorupţie pentru a scăpa de baronii care l-au păpuşat până acum şi a pune lupii tineri, pe care să-i poată el controla, dar care vor fi probabil mai răi decât bătrânii feudali. Ponta are minciuna şi prefăcătoria în sânge, aşa că nu cred în proiectul lui de reformare a PSD.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: