Ce crede Greblă despre privatizarea sistemului energetic

Declaraţiile liderilor PSD se bat cap în cap atunci când vine vorba de subiectul privatizării industriei miniere şi energetice. Unii dintre aceştia declarau la un moment dat că sunt de acord cu listarea pe bursă a unor pachete minoritare, iar banii să fie folosiţi pentru dezvoltarea companiilor. Senatorul Toni Greblă a declarat ieri că este împotriva oricărei forme de înstrăinare a acestor entităţi şi, mai mult decât atât, cere ca toţi parlamentarii, indiferent de culoarea politică, să-şi exprime public opinia faţă de acest subiect.

Eventuala listare la bursă a celor două termocentrale Turceni şi Rovinari a fost abordată ieri de senatorul Toni Greblă. Acesta crede că privatizarea acestora ar fi o eroare politică. „În ceea ce mă priveşte am avut, am şi voi avea o idee foarte clară, fermă, pe care o repet acum. Orice stat, mai ales în actuala perioadă, nu trebuie să-şi privatizeze industria strategică. Ramurile strategice nu se privatizează. A vorbi acum despre privatizarea industriei de minerit şi cărbune şi a termocentralei, hidrocentralei este o imensă eroare politică. Solicit tuturor parlamentarilor gorjeni să-şi exprime public opinia cu privire la acest aspect, care după părerea mea poate face ca Gorjul să ajungă într-o stare economică mult mai proastă decât e acum“, a spus acesta.

Greblă crede că nici un investitor nu ar putea fi interesat serios să investească în cele două termocentrale, care mai au mult de recuperat pentru a ajunge la zi cu investiţiile de mediu. „Nici un investitor serios nu vine să cumpere o termocentrală cu o vechime de peste 30 de ani şi cu randamente de sub 30 la sută. Este clar că dacă se insistă pe privatizarea celor două termocentrale, acolo nu este interes decât de a cumpăra cota de piaţă a acestor entităţi“. Acesta nu vede cu ochi buni nici listarea al bursă a unor pachete minoritare. „Există o idee că prin vânzarea pe bursă s-ar putea obţine bani care rămân la unitate, pe care îi poate folosi în dezvoltare. Satul român trebuie să găsească pârghiile necesare pentru ca investiţiile să le facă cu garanţii de stat pentru nişte credite care se pot contracta“, a încheiat acesta.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: