CE Oltenia a coborât cu 10 lei prețul energiei pe bursă

Complexul Energetic Oltenia a redus prețul unui megawatt cu 10 lei, prețul fiind acum de 175 de lei, cu taxele de transport incluse. Reducerea este mare, dacă luăm în calcul costul de producere a unui megawatt la CE Oltenia, însă acesta este prețul cu care se vinde acum pe bursă. CE Oltenia nu a vândut nimic pe platforma contractelor bilaterale în 2014, însă pe 5 martie ar putea să aibă noroc deoarece este mai ieftin.

CE Oltenia vindea, pe bursă, la începutul anului 2013 cu 200 de lei un MW. Timp de șase luni compania nu a reușit să mai vândă cu această sumă astfel că prețul a fost redus cu 15 lei. A reușit apoi să încheie contracte bilaterale de 10 milioane de MW.

Prețul pe bursă a scăzut foarte mult, media fiind undeva la 160 de lei MW, producătorul de energie fiind practic obligat să piață să scadă prețul. Însă nu se știe dacă acesta este raportat și la costul de producție.

Pe 5 martie, când CE Oltenia are 16 oferte de vânzare de energie, ar putea să fie prima dată pe acest an când vor încheia contracte. Este vorba despre oferte cu diverse cantități de energie, pe o perioada martie-iunie, în total fiind undeva la 5 TW scoși la vânzare.

PROGNOZĂ

În 2013, CE Oltenia a vândut 12 TW, iar prognoza pentru anul 2014 este 14 TW. Conducerea CE Oltenia își propune să aibă un profit de 30 de milioane de lei. Faptul că o companie cu o cifră de afaceri de milioane de euro va avea un profit atât de mic a fost explicat de directorul Laurențiu Ciurel prin numărul mare de certificate de carbon pe care producătorul de energie trebuie să le cumpere.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: