Ce ştim despre Programul „Europa pentru Cetăţeni”?

Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană şi Parlamentul European au ajuns la o înţelegere pentru susţinerea unor acţiuni, organizaţii care vor promova  „Cetăţenia europeană activă“. Acest program a luat naştere prin prisma experienţei acumulate cu ocazia Programului anterior de promovare a „cetăţeniei europene active“, program derulat în perioada  2004-2006.

Datorită experienţei acumulate, a două generaţii, scoate în evidenţă existenţa unei maturităţi care pune laolaltă continuitatea cu inovaţia şi are  ca perioada de desfăşurare 2007-2013. Fiecare proiect ce se transformă într-un program al entităţilor mai sus enumerate are obiective bine stabilite:

- obiective generale

- obiective specifice

Obiectivele generale cuprind: încurajarea cetăţenilor să se implice in construirea unei Europe democratică, unită si îmbogăţită prin diferitele structuri culturale, astfel născându-se cetăţenia UE; dezvoltarea identităţii UE prin promovarea valorilor culturale si istorice in cadrul structurilor UE;

crearea unui dialog intercultural, acţiune ce va duce la creşterea toleranţei dintre cetăţenii UE.

În ce priveşte obiectivele specifice programului se au ca ţinte: aducerea structurilor europene mai aproape de cetăţean prin promovarea noilor valori europene, fără a se uita istoria; sprijinirea relaţionării intre cetăţeni si ONG-urile din toate tarile membre prin aducerea in prim-plan a diversităţii si a unităţii europene.

Programul „Europa pentru Cetăţeni“ promovează si sprijină activitatea europeana susţinând-se financiar programele, prin cele patru masuri principale :      

M1 „Cetăţeni activi pentru Europa“

M2 „O societate civila activa pentru Europa“

M3 „Împreună pentru Europa“

M4 „Memoria europeana activa”

Cei care pot solicita finanţare sunt :

• autorităţi si organizaţii locale

• grupuri de cetăţeni

• ONG-uri

• sindicate

• instituţii de învăţământ

Bugetul asigurat este de 215 milioane euro, iar punctul limita al Programului este data de 31.12.2013.

În concluzie si statul roman trebuie sa încurajeze cetăţeanul sa ia parte la acţiuni comune intre ONG-uri si grupuri de cetăţeni, pentru aplicarea de proiecte eligibile  la Programele Consiliului Uniunii Europene sau a  Comisiei Europene .

Elaborarea materialului are ca drept scop  conştientizarea cetăţeanului de rând care ar  putea avea un rol important in dezvoltarea si consolidarea relaţiilor intracomunitare si eliminarea disparităţilor social - culturale dintre statele membre" .

Ec. Ioana Dorin

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: