Centru de schi de 300 de mii de euro la Novaci

O familie de monitori de schi din Novaci are planuri mari pentru oraşul în care locuiesc punând bazele unui proiect măreţ. Proiectul vizează în special toţi iubitorii de schi, dar şi turiştii care îşi petrec vacanţele în staţiunea Rânca şi cuprinde pe lângă o şcoală de schi şi un centru de informare turistică. Activitatea nu va fi una sezonieră, putând fi o destinaţie chiar şi vara, tinerii participând atunci la lecţii de supravieţuire.

Proiectul familiei Ghiţu, din Novaci, îşi propune să atragă fonduri europene cu care aceştia să realizeze un adevărat centru de schi în zona Rânca. De altfel, acesta va fi singurul centru din judeţul Gorj. Pe lângă centrul propriu zis, proiectul mai cuprinde şi un centru de informare turistică care să le vină în ajutor celor care îşi propun să viziteze zona Rânca. „Ideea a venit tot din pasiunea pentru acest sport. Fiind monitor de peste 20 de ani am zis să facem ceva frumos în zonă, specific şi util. Construcţia cuprinde un centru de informare turistică, o şcoală de schi şi un transport pe cablu pentru iniţiere, cam 200 de metri”, a declarat Dan Ghiţu, monitor de schi.

Centrul de schi va purta numele de „Double D” şi asta pentru că proiectul este pus la punct de doi monitori ce poartă numele de Dan. „Eu cu un alt prieten de al meu ne ocupăm de proiect, amândoi ne numim Dan şi de aici numele centrului. În prezent căutăm să vedem pe ce măsură ne-am încadra să obţinem fonduri europene pentru realizarea proiectului pentru că este singurul de acest gen în Gorj”, a declarat Dan Ghiţu.

Terenul pe care se va realiza centrul turistic are o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi şi este concesionat. Din personalul didactic al centrului vor face parte şi cei doi copii ai lui Dan Ghiţu, şi ei monitori de schi ca şi tatăl lor. „Este o ambiţie acest centru, am muncit mult şi sperăm să iasă totul bine. Eu am şi doi copii care vor face parte din personalul centrului, şi ei au atestat de monitori, este ca să zicem aşa o activitate de familie”, a precizat Dan Ghiţu.

Chiar dacă ne-am gândi la această afacere ca una sezonieră, cei implicaţi în proiect speră să meargă mai departe de atât şi să realizeze la Rânca un fel de tabără în care copii pot învăţa să supravieţuiască în sălbăticie şi astfel centrul îşi va pierde din caracterul sezonier. „Monitorizarea este o activitate sezonieră dar eu îmi propun ceva mai mult de atât. Aş vrea ca vara să fie un fel de centru în care copii să participe la foc de tabără, să mai facă şi câte o oră de engleză, spaniolă, de asta o să se ocupe soţia mea, să înveţe să aprindă focul fără a avea la îndemână totul, să înveţe să supravieţuiască mai bine zis”, a precizat Dan Ghiţu.

Deşi nu crede că proiectul va fi finalizat până în iarnă, Dan Ghiţu avansează cu paşi repezi obţinând deja acordul de mediu şi Natura 2000.

Proiectul centrului de schi se ridică la suma de 300.000 de euro însă ar putea să depăşească după cum susţin cei implicaţi.

Vizualizări: 303

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: