CEO, între „hoţii PD-L” şi „incompetenţii USL”

Guvernul Ponta şi-a dovedit deja incompetenţa pe zona economică, după primul an de guvernare. Iar rezultatele deja proaste se anunţă dezastruoase în al doilea an de guvernare USL, care tocmai a început de câteva zile.

După un an de guvernare USL, Complexul Energetic Oltenia anunţă că nu mai poate plăti salariile celor 19.000 de angajaţi „dacă lucrurile vor continua aşa”. Aşa, în sensul că nu va fi cerere de energie termo. Problema este că lucrurile nu vor continua aşa, ci va fi mai rău. Problemele majore ale CE Oltenia au apărut după închiderea unuia dintre cei trei mari consumatori de energie din România, Oltchim, dar şi a altor fabrici şi combinate, cum ar fi cazul celor din grupul Mechel. Ceilalţi doi mai consumatori de energie electrică din România sunt Alro Slatina, care înghite circa 10% din tot ce se produce, şi Arcelor Mittal Galaţi.

Să vedem ce a anunţat conducerea companiei Alro pe 3 aprilie 2013: închiderea companiei în maximum trei luni din cauza impactului negativ pe care l-a avut achiziţionarea certificatelor verzi. O lună a trecut, iar guvernul este bezmetic. Ce a anunţat Mittal pe 10 aprilie 2013, prin directorul Bruno Ribo? Că „nu exclude varianta închiderii combinatului”, că acest „scenariu este pe masă de şase luni”, că se va întâmpla cel târziu în 2015. Motivul? Creşterea exagerată a costurilor cu energia şi gazele, pentru care Mittal a plătit în 2012 suma de 140 de milioane de euro, cu 25 de milioane mai mult decât în 2009. Şi, în ritmul de creştere anunţat, în 2015 ar trebui să plătească cu 54 de milioane de euro mai mult, dacă va mai exista.

Ei bine, ai zice că sunt motive suficiente de îngrijorare pentru guvernul Ponta. Ce griji are premierul? Să dea cu hoţii PD-L de pământ. Şi mai aruncă o petardă pe piaţă, un aşa zis raport de control, înghiţit pe necitite de turmele de analişti care se perindă pe la televizor. Să vedem ce scrie în raport. Că societăţile din minerit şi energie au semnat nişte zeci de contracte de sponsorizare. Nu scrie nici că sunt legale, nici că sunt ilegale, ci doar că există. Ce titrează televiziunile? Jaf în energie! Experţii în manipulare ai premierului Ponta ştiu că ziariştii sunt nu numai mulţi. Dar nu mă lasă inima să spun mai mult. Revenind la hoţii! Cea mai mare „hoţie” cu care dă Ponta de pământ este că la începutul anului 2012, contractele de închirieri utilaje au fost prelungite prin acte adiţionale. Este vorba de contracte cadru pe patru ani, iar raţiunea conducerilor de atunci a fost să nu facă licitaţii pe patru ani, dacă tot se aprobase fuziunea companiilor în CEO, să le prelungească pe câteva luni, iar conducerea viitorului complex să facă licitaţii pentru următorii patru ani. O atitudine normală, decentă şi fără îndoială legală, dar Ponta ştie că mizeriile au lipici la presă şi nu se dă înapoi de la aruncat cu lături. Mai ales într-o zi în care toate televiziunile începuseră să analizeze „un an de guvernare Ponta”. Şi se tot vorbea de taxe, scumpiri, inflaţie, concedieri, proteste. Dar, vorba gurii lui Ciurel, raportul a fost lansat acum pe piaţă pentru a ascunde problemele reale din CE Oltenia. Iar Călinoiu a vorbit de „diversiunea televiziunilor centrale”, deşi este 100% diversiunea lui Ponta, la care televiziunile au pus botul.

Guvernarea PD-L a făcut şi hoţii, şi prostii. Dar şi multe lucruri bune. Şi atunci au fost perioade grele pentru CE Oltenia, dar s-a reuşit ba un export, ba un schimb de energie cu Hidroelectrica care a dus la supravieţuirea ambelor companii. Pentru fiecare faptă bună, directorii sau miniştri de atunci s-au ales cu câte un dosar penal marca Ponta. Videanu are vreo 20.

Ei, dar să nu credeţi că guvernarea USL se rezumă la prostii. Nu! Numai că ăştia vor fura cu simţ de răspundere, prin metoda privatizărilor de succes.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: