CEO se apără timid în faţa BVA Coal SRL

Complexul Energetic Oltenia s-a apărat timid în faţa acuzaţiilor firmei partenere BVA Coal SRL, care a spus că societatea energetică nu a respectat clauzele din contractul pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de cărbune la preţul de 13 euro pe tonă. BVA Coal SRL a intentat şi două procese împotriva companiei. În comunicatul de presă CEO nu lămureşte dacă într-adevăr nu a putut livra 10.000 de tone de cărbune zilnic la granulaţia de 60 mm.

Comunicatul de presă remis marţi de CE Oltenia nu spulberă îndoielile semănate de BVA Coal SRL. Contractul a fost încheiat sub costul de producţie pe 2014, paguba CE Oltenia fiind calculată de Curtea de Conturi la 8,4 milioane de lei, fiind şi o anchetă a DNA în acest caz. Între timp s-a adăugat şi garanţia de 780.000 de euro ce nu a mai fost recuperată de la BVA Coal SRL.

Nu spulberă îndoielile

Firma din Constanţa a intentat două procese împotriva CEO, în unul din ele cere restituirea celor opt bilete la ordin în valoare de 780.000 de euro. „CE Oltenia a livrat cărbunele la granulaţia prevăzută în contract. Menţionăm că nu a fost efectuata nicio livrare fără proces verbal de recepţie a mărfii care atesta respectarea condiţiilor de livrare atât calitative, cat si cantitative, întocmit în prezenţa delegatului cumpărătorului.(...) Nu se poate pune problema incapacităţii CE Oltenia de a livra cantitatea de cărbune prevăzută în contract (cca 200 mii tone/lună), în condiţiile in care carierele Husnicioara, Lupoaia şi Roşiuţa pot livra cca 600 mii tone/luna“, susţine CEO în comunicatul de presă postat pe site-ul oficial. Compania nu lămureşte dacă putea livra cantitatea la granulaţia solicitată.

Cu aceste argumente, CEO susţine că demonstrează că „este îndreptăţită să considere neîntemeiate motivaţiile firmei BVA Coal SRL care se considera „înşelată” de Complex“. BVA Coal acuză CEO că nu a respectat contractul în sensul că nu a livrat zilnic 10.000 de tone de lignit la granulaţia de 60 mm. Complexul nu răspunde ferm la această acuzaţie, ci se ascunde după fraze interpretabile. CEO susţine, pe de o parte, că nu se pune problema incapacităţii de a livra cărbunele, adică circa 200.000 de tone/ lună, dat fiind că cele trei cariere prinse în contact, Lupoaia, Roşiuţa şi Husnicioara, produc 600.000 de tone, dar nu spune că a trimis la sârbi 10.000 de tone zilnic cu granulaţia de 60 mm. Iar pe de altă parte, susţine că tot cărbunele luat de la complex a fost la granulaţia de 60 mm. Dar CEO a dat 380.000 de tone de cărbune, pe o perioadă de maxim 3 luni, media zilnică fiind undeva la 4.000 de tone zilnic.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: