Chinezii au salvat pentru moment CEO de la privatizare

Parteneriatul cu firma chineză salvează pentru moment Complexul Energetic Oltenia de la privatizare. Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) a declarat într-un interviu că s-a renunţat şi la soluţia de listare la bursă a unui pachet de 15% prin aport de capital. „Privatizarea nu este un scop în sine”, au spus oficialii FMI, câtă vreme o companie are rezultate. Aceştia au apreciat şi „schimbarea directorilor”, chiar dacă acelaşi manager de stat a fost numit manager privat. Interesant este că premierul Victor Ponta a spus ieri într-o declaraţie de presă că a agreat cu FMI listarea pe bursă a unui pachet de 15%. Nu este singurul punct al discuţiilor dintre guvern şi FMI, în care cele două părţi au făcut declaraţii diferite.

Agenţiile de presă au prezentat luni pe larg prevederile scrisorii de intenţie agreată de guvern cu FMI după discuţiile din ianuarie, document obţinut pe surse, dar parţial contrazis de guvernanţi. Printre măsurile luate de Guvernul Ponta II se afla şi privatizarea Complexului Energetic Oltenia. Mai exact, CEO urma să fie vândut unui investitor strategic după ce, într-o primă fază, un pachet de 15% din acţiuni ar fi fost listat pe Bursă, până la sfârşitul lunii octombrie. Pentru această procedură, Guvernul urma să angajeze până la jumătatea lunii aprilie un consultant pentru listarea pachetului de 15% şi vânzarea, la scurt timp după această operaţiune, a unui alt pachet de 50% din titluri către investitorul strategic.

Se pare că era vorba doar de un draft al Scrisorii de intenţie şi că între timp s-a renunţat la listarea de 15%, iar privatizarea majoritară poate fi amânată câtă vreme complexul este pe profit.

FMI: Privatizarea nu este un scop în sine

Asocierea cu chinezii ne ajută să mai păcălim FMI o vreme, însă există posibilitatea ca principalul cumpărător strategic să fie, în final, chiar firma China Huadian Engineering. Interviul acordat presei de şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Erik de Vrijer, a lămurit puţin lucrurile: „Pentru compania Oltenia am agreat la evaluarea precedentă că va fi ales un consultant pentru privatizarea majoritară, primul pas fiind o ofertă iniţială IPO pentru 15% din acţiuni, iar apoi privatizarea majoritară. Guvernul a explicat că a numit noi manageri şi că nu a vrut să meargă mai departe cu IPO de 15%, dar a reevaluat privatizarea majoritară, pentru că discută la acest moment cu o altă firmă, un joint venture (n.red- acord în participaţiune)) care să dezvolte o nouă centrală energetică. Scopul nostru nu este o privatizare de dragul privatizării, ci ca această companie să funcţioneze mai bine“, a declarat şeful FMI.

„Dacă aveţi o implicare privată printr-un pachet minoritar, manageri buni, joint venture cu alte firme care să aducă capital şi know-how este în regulă dacă vor fi rezultate. Nu este un scop ca această companie să fie publică sau privată. Noi ne orientăm spre privatizare pentru că societăţile de stat de regulă nu funcţionează bine şi nu vedem altă cale, dar nu este un scop“, a mai adăugat oficialul FMI. 

Ciurel şi-ar fi dorit aportul de 15%

Pe de altă parte, managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, ar fi de acord cu un aport de capital de 15% prin listarea unui pachet minoritar pe bursă. „Sunt împotriva privatizării la acest moment, sunt pentru o privatizare cu IP0, un aport de capital de 15%“, a declarat Ciurel. Dealtfel, Ciurel a povestit că le-a explicat oficialilor FMI de ce nu este potrivită privatizarea CEO în acest moment. Suma obţinută ar fi prea mică. „Explicaţia pe care am dat-o pentru ambele neprivatizări a fost că piaţa este foarte jos la această oră, că nu este momentul să vinzi, că o treabă serioasă se face atunci când ai oarecare garanţe că poţi obţine randament la tranzacţia pe care o faci, interesul e să obţii cât mai mulţi bani pe care să-i duci într-un program de investiţii, dacă se numeşte aport de capital atunci acel capital chiar să existe“, spunea Ciurel care vorbea şi despre o reticenţă a cumpărătorilor faţă de o companie înfiinţată recent.

INSOLVENŢĂ

Vecinii din Hunedoara sunt mai puţin norocoşi. Decizia de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara va fi adoptată până la finele lunii februarie, iar în martie va fi angajat un consultant care să asigure vânzarea companiei imediat după preluarea activelor viabile de la CN Huilei. Dacă nu va exista însă niciun investitor interesat, CE Hunedoara va intra în insolvenţă, relevă scrisoarea FMI. Complexul Energetic Hunedoara este format prin fuziunea termocentralelor Mintia şi Paroşeni cu patru mine de cărbune din Compania Naţională a Huilei.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: