Cine naiba este Gabriel Oprea?

Cine este Gabriel Oprea, zis „interesul naţional”, şi cum ajunge o guvernare, o întreagă clasă politică, o ţară chiar să depindă de el? Şeful UNPR, partid care atrage ca un magnet traseiştii politici, ridică o mulţime de semne de întrebare. Sunt întrebări care nu i se prea pun, mare parte din emisiunile tv la care participă părând unele aranjate. Oprea nu a răspuns niciodată la întrebarea cum a ajuns garda de corp a lui Miron Cozma, când fostul lider al minerilor era mare organizator de mineriade. Oprea nu a explicat nici contextul în care a fost asociat cu Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea. Oprea a fost denumit de Băsescu şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase. Oprea apare în telegrame Wikileaks, în care şefii de la ambasada SUA se plângeau că nu pot clarifica aspecte din biografia lui Oprea, din care lipsesc ani buni, dar nici nu se ştie când şi cum şi-a luat doctoratul.

România liberă a făcut ieri o dezvăluire interesantă. Oprea a fost coordonatorul lucrării de doctorat a actualului şef operativ al SRI, Florian Coldea. Cel pe care l-a ameninţat Ponta că îl dă afară când va deveni preşedinte, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Coldea, omul pe care Băsescu nu a avut curajul să îl dea afară nici atunci când l-a suspectat că a dispus urmărirea Elenei Udrea şi Alinei Bica la Paris. Acelaşi Oprea, cu doctorat plagiat, spun unii, a fost şef de lucrări de doctorat al multor judecători şi procurori cu rang înalt.

Oprea este şi naşul de cununie al lui Victor Ponta şi este recunoscut drept prieten atât de liderul opoziţiei Vasile Blaga, dar şi de noul lider PSD Liviu Dragnea. Oprea este cel care, atunci când a fost ministrul Apărării, a făcut sute de primari şi parlamentari ofiţeri în rezervă, printre care colonelul Ruşeţ ori colonelul Cârciumaru, la fel Liviu Andrei şi Morega. Oprea este cel care l-a făcut colonel în rezervă pe jurnalistul Robert Turcescu, care s-a prezentat apoi drept ofiţer acoperit, deşi cel mai probabil era în solda generalului cu cele mai multe stele din România, fără să fi fost vreodată într-un teatru de război.

Oprea a fost omul de bază al lui Năstase, al lui Băsescu, al lui Boc, al lui Mihai Răzvan Ungureanu, al lui Victor Ponta şi pare să fie mai nou al lui Klaus Iohannis. Cum oare se traduce interesul ăsta naţional care îi leagă pe toţi?

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: