Ciurel şi Ponta cheltuiesc bani să distrugă CE Oltenia

„Nimeni de la FMI nu ne cere să privatizăm o companie care este pe profit”, a declarat Victor Ponta, dorind să dezmintă faptul că a promis Fondului Monetar Internaţional în septembrie 2012 privatizarea majoritară a CE Oltenia. Ei bine, 2012 ar putea fi ultimul an profitabil pentru Complexul Oltenia, deoarece printr-o decizie politică Ponta i-a impus lui Ciurel să accepte preluarea termoficării din Craiova. Asta înseamnă pentru CE Oltenia preluarea unei societăţi pe pierderi, cu datorii de două mii de miliarde de lei vechi şi care va deveni profitabilă abia în 2020, dar numai dacă pe spinarea minerilor şi energeticienilor vor fi făcute investiţii de 400 de milioane de euro. Datele rezultă din studiul ISPE comandat de CE Oltenia, dar cu toate acestea Ciurel a declarat că va accepta fuziunea, pe care o consideră benefică pentru complex.

Gheorghe Etăgan, secretarul general al USMO, a comentat pentru Pandurul faptul că CE Oltenia vorbeşte pe de o parte de o reducere a bugetului de 14%, iar pe de altă parte doreşte să îşi asume cheltuieli la care nu va putea să facă faţă. „Nu înţeleg această reducere a cheltuielilor în condiţiile în care actuala conducere a complexului vrea să preia activitatea de încălzire a oraşului Craiova, ceea ce însemnă investiţii, acoperirea a 2100 de miliarde pe care le datorează Primăria Craiova complexului la acest moment. Nu avem fonduri de investiţii şi noi investim în alte activităţi ce nu ne privesc pe noi, pe mineri şi energeticieni. Dacă aş fi răutăcios aş cere ca CEO să facă încălzire şi la nivel de Târgu Jiu, Motru, Mehedinţi”, a declarat Etăgan. Sindicaliştii nu ştiu nici până la această oră de unde se vor reduce 14% din cheltuieli, din moment de li se promite că nu se va umbla la salarii. Proiectul de buget al CEO îl vor afla abia după alegeri.

Bomba socială a Craiovei, dezamorsată pe spinarea Gorjului

Termoficarea din Craiova este o adevărată bombă socială, pe care primăriţa Lia Olguţa Vasilescu doreşte să o dezamorseze pe cheltuiala Complexului Oltenia. Împreună cu premierul Ponta, a reuşit să îi impună fostului director Bălăşoiu să comande un studiu Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), iar mai apoi actualului director Ciurel să accepte fuziunea care va avea loc în aprilie anul viitor.

ISPE, institutul care a făcut studiul ce va sta la baza fuziunii, arată starea deplorabilă a sistemului de termoficare din Craiova. „Starea tehnică actuală a sistemului de transport a căldurii din municipiul Craiova, sub aspectul siguranţei în funcţionare, conduce la concluzia existenţei unor deficienţe care au ca efect înregistrarea unor pierderi nejustificate de căldură şi agent termic. Sistemul de transport funcţionează din anul 1982. Cauzele deficienţelor pot fi puse atât pe seama vechimii de cca. 30 ani a conductelor şi instalaţiilor, dar în egală măsură şi a modului în care au fost executate si exploatate aceste instalaţii”, se arată în studiul comandat în septembrie de Bălăşoiu.

Tot sistemul de distribuţie termică trebuie înlocuit

Pentru CE Oltenia ar fi mult mai ieftin să facă termoficarea din Craiova de la început, mai ales că toate conductele şi-au depăşit termenul de utilizare. Dacă ar face sistemul de la început, măcar nu ar mai prelua pierderile uriaşe ale termoficării din Craiova. „Sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice a fost pus în funcţiune în mod eşalonat începând cu anul 1960, cele mai recente reţele fiind puse în funcţiune în anul 1985, deci au o vechime între 27 si 52 ani, durata lor normată de exploatare fiind de 20 ani în condiţiile în care s-au executat la timp lucrările de mentenanţă curentă necesare”, mai arătă ISPE, care completează că „Pierderile anuale de căldură reprezintă cca. 12,32% din cantitatea livrată din centrală”.

Povara cea mai mare la care se va înhăma complexul energetic prin preluarea termoficării din Craiova este alta. Sistemul de termoficare are nevoie de investiţii de aproape 400 de milioane de euro, pentru a îndeplini normele de mediu fără de care se va închide în 2016, dar şi pentru a moderniza reţeaua. Potrivit studiului ISPE, este nevoie de investiţii la nivelul Uzinei Craiova de 283.064.000 euro, investiţii la nivelul sistemului de transport de 9.240.000 euro şi investiţii la nivelul sistemului de distribuţie şi a punctelor termice de 97.712.330 de euro. În total, un necesar de investiţii de 390.017.070 de euro, care vor permite sistemului de termoficare din Craiova să înregistreze profit începând cu anul 2020. Până atunci, va fi pe pierdere, avertizează ISPE.

DATORII

Termoficarea din Craiova a fost şi până acum o povară pentru complexul energetic, dacă avem în vedere că Regia Autonomă de Termoficare Craiova avea în septembrie datorii către CEO de 184.739.775 lei RON.

PIERDERI

Pierderile regiei de termoficare pe acest an au depăşit deja două milioane de euro şi vor creşte până la sfârşitul anului. Datoriile cresc şi ele de la un an la altul, fiind tot mai greu de încasat bani de la populaţia Craiovei.

Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: