Coiculescu – aşteptat în faţa judecătorilor

Procesul de corupţie al dr. Radu Coiculescu începe azi la Tribunalul Gorj. Acesta va fi adus în faţa instanţei de judecată direct din arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, loc în care se află de la începutul lunii martie, când a fost reţinut în urma unui flagrant. 

Medicul este acuzat că a luat mită de mai multe ori de la diferite persoane cărora trebuia le elibereze certificate pentru diferite grade de handicap, el fiind şeful comisiei care emite documentele respective. Trei cazuri de şpagă au fost deja instrumentate de procurorul Gheorghe Constantinescu, magistratul mai având în lucru, la un moment dat încă şase autodenunţuri ale unor gorjeni care susţin că nu au avut încotro şi au trebuit să cotizeze pentru a obţine documentele de care aveau nevoie de la comisia condusă de Coiculescu.
 Rechizitoriul întocmit de Constantinescu la sfârşitul lunii trecute arată cât de clar se poate că în interiorul Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap se formase un fel de castă în fruntea căreia se afla şeful comisiei, respectiv, Radu Coiculescu. Informaţiile despre "cotizaţiile" percepute la Comisia cu pricina deveniseră mai curente decât prognoza meteo, cei care stăteau cu orele la coadă pentru a le veni rândul spunându-şi unii altora tarifele. Ancheta procurorului Gheorghe Constantinescu a scos la iveală şi amănunte picante despre felul în care oamenii amărâţi ajungeau să dea bani pentru a obţine documentul care, de altfel, li s-ar fi cuvenit de drept. O femeie din Tismana a pus într-un plic de Romtelecom, pe care îl primise acasă cu factura la telefon, şpaga de 2000 de lei, numai că banii i-au căzut prin plasă, iar la doctor a ajuns plicul gol-goluţ. 
 
 Şpăgi căzute din plic

 "S-a întâlnit cu învinuita Luca Iuliana în Policlinică, unde aceasta îşi desfăşura activitatea zilnică, i-a dat banii şi actele medicale ale cumnatului său Viloiu V. , puse într-o folie transparentă, urmând să ţină legătura. Învinuita Luca Iuliana s-a deplasat la biroului medicului Coiculescu, unde i-a dat plicul, retrăgându-se în baia situată vis a vis, unde efectua curăţenia, după câteva momente inculpatul venind şi el şi reproşându-i că i-a făcut o farsă, că i-a dat plicul gol. Din declaraţiile învinuitei, coroborate cu declaraţiile martorei Viloiu Gabriela, s-a reţinut că Luca Iuliana a alergat în direcţia în care plecase martora, găsind-o în apropierea Policlinicii, lângă un magazin Plafar, spunându-i ce s-a întâmplat, iar aceasta, privind în plasa unde avusese plicul, a constatat că suma de 2000 de lei căzuse aici. I-a dat banii, iar învinuita i-a remis inculpatului Coiculescu în biroul comisiei medicale", se arată în rechizitoriul Parchetului.
 Ulterior, femeia a trebuit să mai facă rost de 500 de lei pentru ca "taxa" să fie completă şi dosarul să aibă toate "documentele" cerute de Coiculescu. Astfel de cazuri sunt relatate în rechizitoriul Parchetului, dr. Radu Coiculescu nerecunoscând vreodată că a condiţionat sau că a cerut bani de la cineva pentru a da aprobările pe care le putea da în virtutea funcţiei pe care o ocupa. 

 Proces de lungă durată

 Prezumţia de nevinovăţie este singura speranţă pentru acesta, medicul având nevoie de avocaţi foarte buni de a scăpa din belele pe care le are, mai ales că nu este singurul trimis în judecată. Alături de Coiculescu vor mai apărea în faţa completului de judecată alte trei persoane, foste membre ale comisiei conduse de acesta, acuzate, de asemenea, de luare de mită, procurorii mai având în lucru alte cazuri asemănătoare cu aceleaşi persoane. Procurorii le-au trimis în judecată şi pe Lavinia Şorop şi Diana Ciocan, prima fiind secretarul comisiei de evaluare, iar cealaltă membru în comisie. Alături de ele este acuzată de fapte de corupţie şi Iuliana Luca, femeie de serviciu în cadrul spitalului judeţean Târgu Jiu, ea fiind considerată "intermediarul" între persoanele care aşteptau la coadă pentru a intra la comsiie şi a prezenta documentele şi membrii comisiei conduse de Coiculescu. Cele trei femei vor fi judecate pentru luare de mită, complicitate la luare de mită şi primire de foloase necuvenite. Judecata acestui dosar începe azi, procesul anunţându-se a fi unul de lungă durată şi plin de picanterii, dacă autodenunţătorii vor fi la fel de deschişi la vorbă şi în faţa magistraţilor ca şi pe parcursul audierilor la Parchet.


Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: