Companiile energetice naţionale vor fi funcţionale din 2010

Cele două companii energetice naţionale pe care statul intenţionează să le creeze prin comasarea mai multor active de producţie a energiei vor deveni funcţionale în 2010, dar până în 2012 ar putea "râşni în gol", a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban.

"Cele două companii vor fi funcţionale la 1 ianuarie 2010, dar până în 2012 ar putea râşni în gol", a spus Şerban la o conferinţă pe teme energetice.

Guvernul are în vedere restructurarea sectorului producţiei de electricitate prin crearea a două companii naţionale care să înglobeze mai multe active ale tuturor companiilor de profil. În cadrul acestei restructurări, autorităţile au în vedere şi stimularea companiilor private de a se implica în producţia de energie. Şerban a adăugat că la finele lunii septembrie sau începutul lui octombrie va fi pregătită ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea acestor companii, urmând să fie înaintată Guvernului.

Din prima companie energetică naţională vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, jumătate din distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica şi două hidrocentrale ale Hidroelectrica, Vâlcea şi Slatina.

A doua companie energetică naţională va cuprinde ELCEN Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, Compania Naţională a Huilei, cealaltă jumătate a Electrica, hidrocentralele Porţile de Fier, precum şi hidrocentralele Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu, Sebeş, Buzău şi Târgu Jiu. Totodată, din a doua companie energetică naţională va face parte şi termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de la Termoelectrica, în contul unor datorii.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: