Conform unui sondaj, 100% dintre jandarmi sunt proști

În general, sunt un om cu respect pentru autoritate. Un conformist, dacă vreți, și deseori mă urăsc pentru asta. Încerc să nu încalc legea și din bun-simț, nu doar de teama măsurilor punitive. În spiritul acestei mentalități cuminți, aveam tendința să fiu de partea jandarmilor în vechea confruntare dintre aceștia și diverse tabere de cetățeni predispuși la tulburarea ordinii publice (suporteri de fotbal, manifestanți, bețivi, etc.). Când vreun reprezentant al acestor categorii în privința cărora avem cu toții prejudecăți îmi povestea de abuzurile pe care le face Jandarmeria sau pur și simplu de prostia crasă de care dau dovadă jandarmii înșiși, nu-i credeam. Nu pe deplin, în orice caz. Trebuie să aveți voi vreo vină, le spuneam, n-or fi nici jandarmii ăia idioți.

Dar acum m-am convins. Nu zic că toți, dar mulți jandarmi sunt idioți. Cei șapte (dintr-un total de șapte) cu care am avut eu de-a face sâmbătă, la Dinamo – CFR Cluj, sigur erau. 100% de idioți e un procentaj îngrijorător, indiferent de gradul redus de acoperire al sondajului. Pe scurt, aveam o cutie de bere de un sfert în mână. La trecerea de primul filtru, văzând că nu e coș de gunoi și nici un morman de recipiente (cum se întâmplă de obicei pe stadioane, la locul unde ești percheziționat), am arătat berea jandarmului de la poartă și l-am întrebat dacă pot să intru cu ea până la următorul filtru, cel unde urma să fiu percheziționat. Mi-a răspuns că da. N-am mai apucat să ajung la al doilea filtru, pentru că am fost oprit de un alt jandarm, care m-a dus direct la dubă. În ora care a urmat am fost amendat și am primit interdicție de participare la orice eveniment sportiv în următoarele 6 luni. Legea e a prostului de Dragomir, e drept. Au votat-o cretinii de parlamentari, e drept. Dar asta nu-i face pe jandarmi mai puțin vinovați. Incapacitatea de a judeca legea în spiritul ei este o inadaptare la mediu, iar prin incapacitatea de adaptare se poate defini, de când lumea, prostia. Și, cu asta, am argumentat și titlul.

Revenind la Mitică și la parlamentari, legea e absolut cretină. Pentru că prevede niște pedepse exagerate și pentru care Poliția Română nu e absolut deloc pregătită. Dacă ne menținem în litera legii, eu nu doar că nu am voie să particip la nici un eveniment sportiv în următoarea jumătate de an, dar va trebui să merg la secție mereu când are loc un asemenea eveniment. Și, cum e tot timpul un meci de ceva în România, asta ar însemna să locuiesc la secție. Până una-alta, miercuri am bilete la finala Europa League. Aceeași lege prevede ca, în cazul în care ești interzis pe stadioane și încerci să pătrunzi la un eveniment sportiv, vei fi sancționat cu închisoare de la 6 luni la 2 ani. Deci s-ar putea să vă scriu de la Rahova următorul text, sper că-mi dau ăia un stick de net.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: