Consilierii de la Turburea şi Glogova, acuzaţi de abuz în seerviciu

Consilierii locali din Turburea și Glogova, care refuză să voteze bugetul celor două comune sunt avertizați de Instituția Prefectului că riscă să răspundă penal. Prin împiedicarea adoptării bugetelor, consilierii comit abuz în serviciu, și produc prejudicii anumitor persoane fizice, cum ar fi cadrele didactice sau personalul bugetar, către care cele două primării trebuie să efectueze plăți. Nici primarul Ion Bârcă din Turburea nu se lasă mai prejos și amenință că dacă azi, când este convocată a treia ședință de Consiliul local asupra bugetului consilierii nu se vor prezenta, le va face plângere penală.

Situațiile din cele două comune gorjene, Turburea și Glogova, unde consilierii locali refuză să aprobe bugetele comunelor, lăsând în acest fel profesorii, angajații primăriilor și însoțitorii persoanelor cu handicap au ajuns și la urechile prefectului, Liviu Andrei. Printr-un comunicat de presă consilieri sunt avertizați că riscă să răspundă penal. ”Instituţiile publice din cele două localităţi au ajuns în imposibilitatea de a funcţiona în condiţii minime din punct de vedere al finanţării activităţii. Atragem atenţia că membrii Consiliului Local care, în mod nejustificat şi nemotivat, au refuzat şi refuză, participarea la şedinţele consiliului local din comunele Turburea şi Glogova, cu scopul împiedicării adoptării bugetelor locale se fac direct răspunzători de eventuale prejudicii produse unor persoane fizice sau juridice. Împiedicarea adoptării bugetului comunelor Turburea şi Glogova de către consilierii respectivi reprezintă un abuz în serviciu, faptă incriminată de Codul Penal, iar dacă problema nu va fi rezolvată, ne  vom afla în situaţia de a sesiza organele de cercetare penală, lucru pe care nu ni-l dorim”, se arată în comunicatul de presă emis ieri de Instituția Prefectului Gorj. La ședința de la Turburea de azi va fi prezentă și o comisie din partea Instituției Prefectului.

Bârcă amenință cu plângeri penale

Nici primarul Ion Bârcă din Turburea nu se lasă mai prejos și amenință că va depune plângere penală împotriva consilierilor locali dacă în ședința programată azi aceștia vor lipsi de la ședință sau nu își vor îndeplini sarcinile de serviciu.  Ion Bârcă, primarul din Turburea spune că a avut două ședințe de consiliu local, la una din ședințe consilierii refuzând să discute despre buget, iar la alta s-au prezentat doar patru consilieri, cei ai PDL. O nouă  ședință de consiliu are loc azi, în care Bârcă speră ca celor din USL să le vină mintea la cap. ”Consilierii USL sunt puși să blocheze bunul mers al comunei Turburea. Am pus două ședințe și nu au vrut să discute acest buget, iar mâine (n.r.azi)  am pus o nouă ședință. Ei nu vor mai nimic, doar să vină alegerile. Voi merge la Procuratură și voi depune plângere penală pentru că ei comit abuz în serviciu. La toți le fac plângere pentru că nu s-au prezentat la ședință.”, spune supărat Ion Bârcă.

Nu ies la poartă să primească invitațiile

Nepăsarea consilierilor USL din Turburea nu are limite. Aceștia nu ies nici la poartă să primească din partea reprezentanților Primăriei Turburea invitațiile la ședințele de consiliu local programate de primarul Bârcă. ”Șase din ei au primit invitații, restul nu ies la poartă ca să primească invitațiile la ședința de consiliu local de vineri. Este vorba despre șapte consilieri ai USL-ului care nu vor să primească aceste invitațiile”, mai susține Ion Bârcă. Cei care au de suferit de pe urma consilierilor USL, care se gândesc la politică, sunt profesorii, angajații primăriei sau însoțitorii persoanelor cu handicap, care nu și-au mai primit salariile de o lună. ”Luni au venit la ședință zeci de oameni, profesori, însoțitorii persoanelor cu handicap care plângeau pentru că nu mai au bani să trăiască. Dacălii nu și-au mai primit salariile pe luna ianuarie acestui ban, precum și persoanele care sunt însoțitorii persoanelor cu handicap”, mai spune primarul. În aceste condiții dascălii erau la un pas de declanșarea unei greve, nemulțumiți că nu mai au bani să își mai plătească naveta. ”E normal să fie nemulțumiți pentru că nu și-au mai primit salariile”, menționează Ion Bârcă. În aceste condiții activitatea didactică ar putea avea de suferit pentru că unii dintre profesorii navetiști au un salariu de doar 600 lei și nu au de unde să plătească transportul.

Dascălii din Glogova stau fără bani

Aceeași situație este și la Glogova, unde a treia ședință de consiliu local pe tema bugetului, programată duminica trecută a fost boicotată de consilieri. Interesant este că doi dintre aceștia fac parte din corpul profesoral. Primarul Ion Șalapa spune că o să mai programeze o ședință săptămâna viitoare, după ce bugetul său nu a trecut. Liderul Uniunii Sindicatului Liber din Învățământ, Constantin Huică, care a fost la fața locului în urma celor întâmplate a declarat că la Glogova  există o stare de răutate din partea unor consilieri, doi dintre aceștia lucrând chiar în domeniul didactic. Huică vorbește de  anumite ambiții pentru că este an electoral, însă cei din învățământ ar trebui să voteze bugetul ca profesorii să își ia banii. Profesorii de la Glogova nu și-au mai luat banii din 8 ianuarie, iar majoritatea sunt navetiști, unii venind chiar din Târgu Jiu.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: