Contoloru, nevinovat în dosarul în care a fost arestat

Decizie definitivă a instanţei supreme din România într-un al doilea dosar ce vizează fraudele pe care le-au cercetat procurorii anticorupţie în faimoasa anchetă privitoare la ţepele de la BCR Novaci.

Fostul şef al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, a fost găsit nevinovat faptele de care era acuzat nemaifiind incriminate de legislaţia românească. El a câştigat astfel o nouă bătălie in justiţie pentru a-şi dovedi nevinovăţia, asta după ce a stat un an şi jumătate în arest preventiv, timp în care a menţionat că nu este vinovat.

Şi fostul patron al grupului de firme din Vâlcea, „Rarora”, Ion Marin, arestat la fel ca şi Contoloru, a fost găsit nevinovat, singurele persoane împotriva cărora instanţa supremă a pronunţat o sentinţă de suspendare fiind fostul şef de la Novaci, Sorin Popescu şi fosta contabilă şefă Marilena Giurcă. Instanţele inferioare pronunţaseră şi ele sentinţe împotriva celor doi, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stabilind acum pedepse mai mici, ambele fiind însă cu suspendare. Cei doi aveau iniţial pedepse de 5 ani de închisoare, ambele fiind reduse acum la patru ani. Nimeni nu va merge însă la închisoare întrucât cei doi inculpaţi au o perioadă de încercare de nouă ani. Popescu şi Giurcă mai au o condamnare cu suspendare dintr-un dosar anterior, pedeapsa fiind în acest caz de 3 ani, iar perioada de încercare de 5 ani.

O a patra persoană din lotul celor patru care au fost arestate preventiv în perioada 2003-2004 este fostul director de la Foraj Sonde Târgu Cărbuneşti, Ion Nicolae, acesta fiind găsit nevinovat, la fel ca şi Contoloru şi Marin.

Şapte inculpaţi

Şapte persoane au fost în total inculpate în acest dosar. În vara lui 2003, când au fost efectuate arestările, Contoloru fiind iniţial reţinut chiar de ziua sa de naştere, procurorii anticorupţie anunţau că descoperiseră una dintre cele mai mari reţele ce frauda BCR Novaci cu sume greu de pronunţat chiar şi în lei noi. Anchetatorii vorbeau atunci de un prejudiciu ce depăşea 1300 de miliarde de lei vechi, majoritatea fiind însă credite care s-au achitat în timp, banca neconstituindu-se parte civilă. Pe rolul instanţelor de judecată se mai află alte două dosare cu aceeaşi inculpaţi şi cu acuzaţii similare, într-unul dintre ele fiind trimis în judecată şi afaceristul bucureştean Paul Petre Ţârdea, cel pe care Contoloru l-a indicat ca fiind cel care a beneficiat de creditele luate de la Novaci şi de care mult timp anchetatorii nu s-au atins. Ţârdea a mai fost implicat într-o anchetă în 1997 pentru fraudarea fostei bănci Bankcoop, imediat după Revoluţie el fiind condamnat şi pentru infracţiuni de trafic de influenţă şi înşelăciune, întrucât s-a dat ofiţer al MAI pentru a ajuta nişte persoane să cumpere autoturisme. În 2004, pentru scurt timp, Ţârdea a fost copreşedinte al fostei Alianţe DA la nivelul judeţului Gorj fiind numit interimar preşedinte al filialei judeţene a PNL!

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: