Contractul colectiv din CE Oltenia, înlocuit cu hotărâri de directorat

Complexul Energetic Oltenia nu ţine seama nici măcar de contractul colectiv de muncă de la Sucursala Rovinari, sigurul valabil până pe 31 martie. Directoratul CEO a aprobat într-o şedinţă ce a avut loc săptămâna trecută o serie de facilităţi pentru salariaţi, cum ar fi transportul sau zilele libere. Practic, prevederile CCM sunt înlocuite cu hotărâri ale Directoratului, astfel că administraţia nu se grăbeşte să finalizeze noul contract.

Federaţia Naţională Mine - Energie (FNME) intenţionează să revină cu o adresă, de această dată la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, pentru clarificarea valabilităţii contractului colectiv de muncă al Sucursalei Rovinari şi aplicarea acestuia la nivelul CEO.

O primă adresă a fost trimisă la conducerea CEO, dar răspunsul companiei nu i-a mulţumit pe sindicalişti. Conducerea CEO a transmis că nu poate fi aplicat contractul de la Rovinari pentru toţi salariaţii deoarece la momentul fuziunii toate contractele celor patru societăţi au fost încheiate. Cu alte cuvinte, CEO nu a avut contract colectiv de muncă niciodată în cele şapte luni de funcţionare. Ulterior, sindicatele şi administraţia au încheiat un acord pentru prelungirea prevederilor vechilor contracte până la semnarea unui nou document.

Decizii luate de Directorat

CEO nu consideră valabil CCM-ul de la Rovinari, motiv pentru care prevederile acestuia sunt înlocuite cu decizii luate în Directorat. Aşa s-a întâmplat şi săptămâna trecută, atunci când directorii din CEO au aprobat unele măsuri privind transportul salariaţilor. „Directoratul şi-a permis să umble la facilităţile din contractul de muncă. Au discutat despre zilele libere acordate şi despre transportul salariaţilor, pentru un număr de 50 de km. Deocamdată nu s-au schimbat traseele“, a declarat liderul de sindicat de la Rovinari, Marin Golea. Acesta spune că sindicatele nu vor renunţa la aceste drepturi din CCM.

ADRESĂ

Sindicatele miniere vor face o adresă către ITM Gorj pentru ca instituţia să stabilească dacă toţi angajaţii CEO pot beneficia de CCM-ul de la Rovinari. Contactat telefonic, inspectorul şef George Romanescu, a declarat că: „Aşteptăm să vină adresa şi o să comentăm după aceea. Am mai spus, singurul contract valabil este cel de la Rovinari, celelalte au expirat. Atât“. 

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: