Cotojman către Ciurel: Locuri de muncă sau reconstruirea satului Seciurile

Laurenţiu Ciurel este aşteptat la Roşia de Amaradia peste două săptămâni. Primarul Liviu Cotojman l-a chemat pe managerul Complexului Energetic Oltenia în mijlocul oamenilor ameninţaţi de disponibilizări, pentru a-i cere să continue activitatea minieră din zonă, după ce peste 20 de persoane au fost transferate la Carierele Alunu şi Berbeşti din Vâlcea. În cazul în care Ciurel va refuza investiţii la Roşia de Amaradia, Cotojman spune că-i va cere să reconstruiască locuinţe pentru toate cele 180 de familii afectate de alunecările de teren în 2005.      

Rep.: Cum decurge activitatea minieră din zona Roşia de Amaradia?

Liviu Cotojman: În momentul de faţă, activitatea minieră se reduce la strângerea fierului din carieră. În plus, începând de luni, din cei 278 de angajaţi, un număr de 24 de persoane au fost transferate la carierele Alunu şi Berbeşti din Vâlcea. Se intenţionează ca şi cel de-al doilea excavator să fie tras pe dreapta în perioada imediat următoare.

Rep.: Dat fiind faptul că cele două exploatări miniere din Vâlcea nu sunt profitabile, pentru că alimentează cu cărbune rău-platnica CET Govora, care credeţi că este scopul acestor transferări?

L.C.: Carierele vor fi trecute de CET Govora. Transferarea angajaţilor din Gorj la carierele din Vâlcea reprezintă o strategie a conducerii Complexului Energetic Oltenia de a nu mai acorda plăţi compensatorii disponibilizaţilor. În acest fel, se respectă Ordonanţa care spune că nu se vor acorda plăţi compensatorii în condiţiile în care nu vor fi mai mult de 1000 de persoane disponibilizate.

Rep.: Vreţi să spuneţi că şi persoanele transferate la Carierele Alunu şi Berbeşti vor fi disponibilizate.

L.C.: Cu siguranţă, vor avea aceeaşi soartă cu cei care au mai rămas aici. Dacă nu e activitate minieră şi ceilalţi vor fi puşi pe lista de disponibilizări de anul viitor. În plus, nici unii şi nici alţii nu vor beneficia de plăţi compensatorii. Personal, mă îngrijorează foarte tare acest lucru întrucât toţi cei aproximativ 280 de angajaţi sunt întreţinători de familii compuse din 4-5 membri.

Rep.: Intenţionaţi să faceţi vreun demers pentru a-i ajuta pe aceşti oameni?

L.C.: Voi face tot ceea ce depinde de mine pentru ca oamenii să-şi păstreze locurile de muncă. L-a chemat pe domnul Ciurel să vină la discuţii, la Roşia de Amaradia, pentru a vedea la faţa locului cum stau lucrurile. Mi s-a confirmat că va veni aici peste două săptămâni.

Rep.: Ce-i veţi spune, în calitate de primar?

L.C.: În primul rând, îi voi spune că trebuie să-şi respecte promisiunile din campania electorală când şi-a luat ca temă continuarea activităţii miniere din zona Roşia de Amaradia. Există o hotărâre de Guvern unde se specifică foarte clar că acest perimetru are zăcământ de cărbune pentru următorii 18 ani, asigurând locuri de muncă pe toată această perioadă. Probabil, hotărârea aceea stă prăfuită pe undeva prin dulapurile Complexului Energetic Oltenia.

Rep.: Credeţi că va constructivă întâlnirea cu domnul Ciurel?

L.C.: Nu ştiu cât de constructivă va fi această întâlnire, însă pot să vă spun că dacă vin cu scuza că nu au fonduri pentru investiţii pentru că le trebuie bani în vederea reconstruirii celor 30 de case atunci, în calitate de primar, le voi cere să reconstruiască locuinţe pentru toate cele 180 de familii afectate de alunecările de teren nu numai pentru cei 30 care se regăsesc în asociaţii.

Rep.: Cât de afectată va fi primăria din cauza eventualelor disponibilizări din minerit?       

L.C.: Primăria va pierde din două puncte de vedere. În primul rând, sute de familii din comună nu-şi vor mai asigura existenţa, iar în al doilea rând primăria va pierde impozitele pe salarii. Este vorba cam de 300 de milioane de lei vechi pe lună.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: