Creţan: Guvernul Ponta trebuie să dea bani pentru retehnologizarea grupurilor

Liderul sindical Constantin Creţan a avut ieri o intervenţie la un post local de radio legată de sumele mari de bani ce trebuie investite în programele de re-tehnologizare a grupurilor energetice de la CE Oltenia. Laurenţiu Ciurel anunţa că toată energia produsă de toate grupurile este contractată, însă i-a scăpat din vedere că unele dintre aceste grupuri nu respectă legislaţia UE în privinţa poluării. Liderul Creţan crede că banii trebuie să-i dea Guvernul condus de Victor Ponta. La CE Oltenia, 12 grupuri mai au nevoie de lucrări. Cât despre acordarea unor bonusuri de sfârşit de an, Creţan crede că Laurenţiu Ciurel va trebui să dea banii.

Reporter: Domnule Creţan, CE Oltenia are probleme cu durata de viaţă a grupurilor energetice. Este nevoie de lucrări de modernizare.

Constantin Creţan: Avem probleme. Dacă Guvernul Ponta nu rezolvă problema modernizării şi re-tehnologizării, Termocentrala Rovinari este într-un mare pericol. De asemenea, cea de la Craiova. Deci, ne trebuie bani pentru modernizare şi re-tehnologizare. Nu putem merge la infinit. Ne trebuie surse de finanţare.

Rep.: Care ar fi pericolul?

C.C.: Pericolul este că Rovinariul, care produce cel mai ieftin kilowatt, are nevoie de modernizarea şi re-tehnologizare. Să sperăm, cu firma chineză, cu finanţare privată, cu orice, dar trebuie să le modernizam.

Rep.: În caz contrar ce s-ar putea întâmpla?

C.C.: În caz contrar o să avem surpriza ca la Termocentrala Rovinari, care este cel mai eficient producător de energie, să închidem un grup energetic.

Rep.: Ar fi un lucru grav.

C.C.: Ar fi un lucru grav foarte dar eu sper că vom reuşi să începem modernizarea grupului.

Rep.: Şi anul 2014 se anunţă nul de austeritate, cu reduceri, cu disponibilizări la TESA.

C.C.: Obligaţia e a Guvernului. Guvernul trebuia să investească şi în hidrocentrale. Trebuie modernizat, re-tehnologizat totul.

Rep.: Vorbeam de anul 2014, unul de austeritate, cum comentaţi poziţia directorului Laurenţiu Ciurel, care a spus că dacă sunt bani la fondul de salarii se vor da prime dacă nu, nu.

C.C.: Este o poziţie corectă, dar în acelaşi timp, la sfârşitul anului o să tragem linie şi adunăm. Chestiunea economică, din datele deţinute de mine, avem economii la fondul de salariu, merge bine livrarea de energie şi atunci eu zic că putem să atingem în proporţie foarte-foarte mare pachetul de performanţă. Deci, dacă mergem în ritmul acesta eu am curaj să cred că vom oferi anumite drepturi şi pachetul de performanţă.

Rep.: Spuneţi că se va da.

C.C.: Eu sunt convins că se va acorda această primă şi directorul general trebuie să dea aceşti bani pentru că până la urmă e prevăzută într-un buget separat, avem economii şi la fondul de salariu şi putem, dar după o negociere prealabilă.   

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: