Datoriile spitalelor au lăsat zeci de oameni fără salarii

Aproximativ 20 de angajaţi ai Centrului Judeţean de Aparatură Medicală Gorj nu şi-au primit salariile de două luni. S-a ajuns în această situaţie din cauza unităţilor spitaliceşti din judeţ care nu au achitat reparaţiile făcute de centru la aparatura medicală. Criza de bani este atât de mare că nu mai sunt bani nici pentru piesele necesare oricărei reparaţii.

În Gorj nu mai are cine să repare aparatura medicală din spitale. În afară de faptul că nu şi-au luat salariile, angajaţii Centrului Judeţean de Aparatură Medicală spun că nu mai au bani nici de piese.

Angajaţii Centrului Judeţean de Aparatură Medicală se subordonează Direcţiei de Sănătate Publică Gorj şi reparară aparatele din unităţile spitaliceşti de pe raza judeţului Gorj de peste 30 de ani. Până acum între centru şi spitale a fost o colaborarea foarte bună, însă din cauză că spitalele nu au achitat reparaţiile făcute la aparatura medicală, angajaţii centrului nu şi-au mai primit banii de două luni.

„Este o situaţie critică. La capitolul finanţe stăm foarte prost. Nu ne-am mai primit banii din aprilie şi nu crede că o să-i primim curând. Eu nu am cu ce să-mi întreţin familia. Aduc mâncare şi tot ce îmi trebuie de la ţară”, a declarat Delia Vărgatul, contabil şef.

Salariaţii au cerut sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj pentru a-şi recupera banii. Directorul Marius Boeriu a promis că va căuta soluţii.

Spitalul din Târgu Jiu, cel mai mare datornic

Cea mai mare datorie o are Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, în valoare de aproximativ 1 miliard 6oo de milioane de lei vechi. Managerul Spitalului, Gheorghe Neaţă, susţine că dacă ar avea bani ar achita datoria, însă depinde de Ministerul Sănătăţii. „Datoriile sunt datorii şi trebuiesc achitate. Noi suntem încurcaţi cu Ministerul Sănătăţii care a decis să plătească aceste datorii în arierate şi suntem blocaţi cel puţin o lună. Dacă ar fi după noi am achita, dar depindem de Ministerul Sănătăţii care blochează situaţia. Noi am avut o colaborarea bună cu oamenii ăştia şi ne pare rău că nu ne putem ţine de promisiuni. Ei mereu au dat dovadă de profesionalism şi operativitate. Sperăm să ne achităm datoriile cât mai repede.”, a declarat Gheorghe Neaţă.

„Nu mai avem nici piese pentru reparaţii”

Conducerea Centrului Judeţean de Aparatură Medicală susţine că dacă până acum a răspuns operativ la toate solicitările când au apărut defecţiuni la vreun aparat medical, acum nu mai pot face acelaşi lucru, pentru că nu mai au bani de piese. „Sunt spitale care au datorii la noi din luna iunie a anului trecut. Sunt datorii de miliarde de lei vechi sau de sute de milioane. Numai două spitale nu au datorii, restul toate, inclusiv Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Noi tot timpul am intervenit operativ atunci când ne-au solicitat. Ne-a fost milă de bolnavi, pentru că aveau nevoie de aparate şi nu am vrut să creăm probleme şi doamne fereşte să se întâmple ceva. Acum nu mai putem cumpăra piese, că nu mai avem cu ce”, a declarat Aurel Tudorescu, director CJAM Gorj.   

Singurele spitale care nu au datorii la Centrul Judeţean de Aparatură Medicală este Spitalul Orăşenesc Motru şi Novaci.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: