Decenii de puşcărie pentru ţeparii BRD Gorj

Judecătorii gorjeni s-au pronunţat într-unul dintre cele mai controversate dosare privitoare la ancheta zecilor de credite false luate cu câţiva ani în urmă de trei bărbaţi de la sucursala judeţeană a BRD. Ancheta condusă la vremea respectivă de Emil Moţa l-a costat pe acesta funcţia de prim-procuror, sentinţa de acum, de cel puţin câte zece ani pentru inculpaţii finali, arătând, deocamdată, că alte arestări făcute la vremea respectivă nu îşi aveau rostul.

Despre ţepele de la BRD Gorj, mai exact despre creditele luate de trei indivizi cu ajutorul unor acte falsificate aproape la perfecţiune, s-a vorbit pentru prima dată în primăvara lui 2007. Două angajate ale băncii au fost atunci reţinute de procurorul de caz, dosarul fiind instrumentat direct de fostul prim-procuror Emil Moţa, cele două funcţionare fiind considerate complice cu cei trei indivizi. Învinuiţii au falsificat diferite acte şi au întocmit dosare fictive de creditare, unul dintre ei fiind recidivist în domeniu. Elena Contoloru şi Maria Bacâtea au trecut atunci prin beciul Poliţiei, deşi dovezile împotriva lor erau subţiri de tot şi, mai mult, banca nu le acuza de nimic. Cele două salariate şi-au redobândit atunci libertatea cu greu, după ce dosarul a fost preluat de un alt procuror, ele nemaifiind inculpate, fiind evident faptul că doar cei trei indivizi pe care Moţa îi descoperise la început purtau vinovăţia pentru ţeapa dată BRD Gorj.

Ce mai mare pedeapsă a primit-o Cican

O instanţă de judecată a Tribunalului Gorj a decis pedepse cuprinse între zece şi aproape 12 ani de închisoare pentru cei trei inculpaţi. Ion Gogoneţu, Ion Cican şi Gheorghe Florea au fost arestaţi preventiv pentru câteva luni, în cele din urmă ei fiind lăsaţi în libertate. Împotriva lor au fost formulate mai multe capete de acuzare şi la fel şi pedepsele, judecătorii cumulând anii de puşcărie în pedeapsa cea mai mare, la care au fost adăugate şi diferite "sporuri". Astfel, Ion Cican a primit, în final, 11 ani de puşcărie, Gogoneţu a beneficiat şi el de o "ofertă" de 10 ani şi 4 luni, în timp ce Florea are 10 ani şi 6 luni. Creditele false au fost obţinute în perioada în care românii puteau să îşi ia un împrumut doar cu buletinul, cei în cauză putând merge şi ei acum doar cu buletinul să îşi execute pedepsele. Judecătorii le-au interzis acestora şi o serie de drepturi civile, interdicţii care sunt valabile şi pe câte 4 ani după executarea pedepselor.

Cei trei au fost judecaţi şi condamnaţi şi să despăgubească unitatea bancară cu aproape 750.000 de lei, sumă în care intră prejudiciul iniţial, de circa o jumătate de lei, şi dobânda aferentă. Sentinţa pronunţată împotriva celor trei nu este definitivă, aceştia având posibilitatea să declare apel.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: