Decontaminarea României

Ne-am săturat de mizerii! Acesta a fost mesajul ieri, în Piaţa Universităţii, unde mii de tineri au ieşit din nou în stradă. Bucureştenii s-au solidarizat cu sătenii de la Pungeşti, trataţi cu brutalitate de jandarmii trimişi acolo să protejeze investitorii care vor să exploreze zona, pentru a trece mai apoi la exploatarea gazelor de şişt. Pentru oamenii din Pungeşti asta înseamnă sfârşitul, înseamnă o viaţă fără apă potabilă, deci fără animale, fără grădini. O viaţă cu miros de gaz, cu gust de gaz. O afacere extrem de profitabilă pentru unii, peste cadavrul unui sat. O afacere care se va extinde pe o mare parte din sud-estul României. O afacere parafată de politicieni vânzători de ţară, din guvernarea trecută şi cea actuală.

O decizie guvernamentală nu se împiedică de o mie de oameni, a spus ieri socrul lui Victor Ponta, care s-a săturat şi de indulgenţa cu care au fost trataţi protestatarii până acum. Guvernul are în spate milioane de oameni, a mai spus Ilie Sârbu, care a povestit că în America şi în Franţa s-au legat oameni de calea ferată, dar asta nu a împiedicat ducerea proiectelor la bun sfârşit. Guvernanţii încep să mârâie şi să îşi arate colţii, iar efectul va fi fără îndoială o agresivitate şi din partea protestatarilor. Meciul se va juca pe contre de acum încolo, în ciuda fairplay-ului care a fost până acum în piaţă. Protestatarii vor înţelege până la urmă că guvernanţii nu ştiu de vorbă bună.

Contaminarea României este principalul punct din programul de guvernare al USL şi al premierului Ponta. Directorul Institutului Geologic al României, Ştefan Marincea, unul dintre puţinii specialişti care nu s-au lăsat cumpăraţi de firmele de lobby, a fost ieri demis. Prin fax. Marincea a fost audiat de comisia parlamentară care analizează cazul Roşia Montană şi a spus acolo adevăruri cutremurătoare. A spus că reprezentanţii Ministerului Mediului au minţit în faţa comisiei şi au prezentat documente „cosmetizate”, adică falsificate. Studiile făcute în ultimii ani de Marincea arată pericolele reale ale exploatării aurului prin cianurare la Roşia Montană. Premierul Ponta a reacţionat şi a spus că „la televizor apar tot felul de exaltaţi care bagă panică în oameni”. Interesant este şi motivul demiterii: lui Marincea nu i-a fost prelungit certificatul ORNISS, care i-ar da acces la informaţii secrete. Certificat ORNISS care nu i-a fost prelungit de SRI, serviciu condus, desigur, de naşul lui Victor Ponta.

România a devenit o afacere de familie. Clanul Ponta a căpătat un tupeu extraordinar, doar pentru că guvernarea are în spate milioane de voturi. Oare le mai are? Mai sunt partide care au electorat în spate? Din fericire, piaţa strigă. Cere decontaminarea României. Nu numai de cianuri, ci şi de mizeriile politice care sufocă societatea.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: