Descentralizarea asumată de Ponta bagă în ceaţă primarii gorjeni

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul îşi asumă răspunderea pe proiectul Legii descentralizării, descentralizare despre care primarii gorjeni nu ştiu mai nimic. Edilii locali spun că nu au fost consultaţi şi că nu sunt lămuriţi în legătură cu intenţia guvernului. Ba mai mult, se plâng de faptul că nu au resurse financiare pentru a susţine activitatea altor instituţii întrucât şcolile şi spitalele le consumă sume însemnate de bani din bugetul local. Primarii vor o lege care să reglementeze finanţarea.

Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea pe proiectul legii descentralizării în data de 19 noiembrie. Premierul a spus că structurile ce acum încă depind de Guvern şi vor fi descentralizate ţin de domeniul sănătăţii, agriculturii, mediului, muncii, tineret şi sport, transporturi, cultură şi turism. Primarii gorjeni nu ştiu ce presupune această descentralizare, însă se tem că nu va aduce lucruri bune pentru comunităţile locale. „Nu sunt lămurit absolut deloc în legătură cu această descentralizare. Nu am fost consultaţi, nu ni s-a spus absolut nimic de către nimeni, în afară de ceea ce am citit şi noi în presă. Cred că nici un primar întreg la cap nu se bucură atunci când i se dă noi sarcini sau alte instituţii în subordine. Aşteptăm să vedem şi noi ce se întâmplă, dar mă tem că anul viitor va fi mai rău ca acum”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana. De aceeaşi părere este şi edilul local de la Ciuperceni. „Nu ne-a comunicat nimeni nimic în legătură cu descentralizarea pe care şi-o va asuma Guvernul. Nu am primit nimic oficial şi nu ne-a spus nimeni ce instituţii vor fi descentralizate. Ar fi bine dacă ne-ar da şi fonduri, nu numai sarcini noi. Aici stăm mai rău. Nu mai sunt bani, iar profesorii ne-au dat în judecată pentru că nu am reuşit să le decontăm transportul”, a declarat Dumitru Tăloi, primarul comunei Ciuperceni.

Vor ca finanţarea să fie reglementată prin lege

Înainte de descentralizare, primarii gorjeni vor ca finanţarea să fie reglementată prin lege pentru a nu mai fi nevoie să stea la „mila ministerelor”. „Pe mine nu mă afectează descentralizarea. Pe raza comunei nu mai avem decât un dispensar veterinar care aparţine statului şi arată vai mama lui. Aş vrea să-l dea primăriei pentru a-l putea amenaja. După părerea mea, nu descentralizarea e problema, cu finanţarea. Ar trebui ca finanţarea să fie reglementată prin lege ca primarii să nu mai fie la mila ministerelor. Nu e normal ca o comunitate să fie la mâna unui împărţitor de bani, de sus”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul de la Cătunele.

La rândul său, edilul de la Turceni spune că în localitatea sa nu mai sunt instituţii pe care le-ar putea prelua primăria. „La Turceni nu am au ce să mai treacă la primărie. Avem şcolile, avem spitalul, ce ar putea să ne mai dea? Descentralizarea este normală, dar problema este dacă vom avea resurse să susţinem activitatea altor instituţii”, a declarat Dumitru Gîlceavă, primarul de la Turceni. Acesta a mai precizat că bugetul de anul acesta este la aproape jumătate faţă de anul trecut. „La Turceni, bugetul este cu 53% mai mic decât anul trecut, au scăzut foarte mult veniturile pe cote defalcate. Am tot solicitat bani, dar nu am primit nimic”, a menţionat Gîlceavă.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: