Descoperiri arheologice făcute de tatăl prefectului de Gorj

Descoperiri arheologice importante în judeţul Gorj. Două aşezări din epoca bronzului şi geto-dacă au fost descoperite în Baia de Fier. Este vorba de zeci de obiecte din ceramică, piatră şi fier, care datează de acum 2000 şi 4000 de ani. Obiectele vor fi expuse la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu. 

Prima aşezare din epoca bronzului a fost descoperită în punctul „La Izvor” din satul Baia de Fier, în urma unor cercetări arheologice de teren efectuate în data de 25 aprilie de arheologii Muzeului Judeţean Gorj. Chiar tatăl prefectului Claudiu Teodorescu a fost cel care a anunţat autorităţile, după ce a văzut câteva fragmente de ceramică. În total, au fost colectate câteva zeci de astfel de piese ceramice din epoca bronzului (buze de vase, funduri de vase cu diferite ornamente, brâu alveolat sau crestat, găuri-butoni, proeminenţe conice).  „Cel care ne-a anunţat a fost săteanul Ion Teodorescu, după ce a văzut nişte fragmente ceramice în acea zonă.  Provin de la o aşezare din perioada bronzului timpuriu, specifice culturii Glina, încadrate cronologic perioadei 1900-1700 î.e.n. Cercetări arheologice specifice bronzului timpuriu şi mijlociu au fost efectuate la Seaca-Logreşti şi Băleşti, unde au fost descoperite locuinţe, vetre, ceramică specifică acestei culturi. Prototracii erau cei care au locuit  în aceste zone”, a declarat Gheorghe Calotoiu, dr. arheolog în cadrul Muzeului Judeţean Gorj.

Pe lângă fragmentele de ceramică au mai fost descoperite şi două pietre folosite ca instrumente de percuţie specifice perioadei bronzului timpuriu şi culturii glina fazele II-III. 

Descoperire din epoca geto-dacă

La nici un km de această aşezare, pe un platou în Cătunul „Pe vale”, tot în satul Baia de Fier, în N-E de aşezarea din epoca bronzului, au fost descoperite câteva obiecte din metal, un cuţit de luptă dacic, partea superioară de la un gladius (sabie lungă), un vârf de suliţă şi un topor care datează din epoca geto-dacilor (vechi de circa 2000 de ani).

Cele două situri arheologice vor fi cercetate în perioada următoare şi vor fi aduse noi contribuţii patrimoniului arheologic al judeţului Gorj şi implicit a ţării. Obiectele vor fi expuse în secţia Istorie a Muzeului Judeţean Gorj şi vor fi prezentate la Simpozionul Naţional de Arheologie „Epoca Bronzului în Oltenia” care se va desfăşura în 24 şi 25 mai. 

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: