Despre Dincă Schileru, la Cine a fost odată-n Gorj

Redescoperit în ultimii anii din punct de vedere istoriografic, Dincă Schileru constituie o personalitate din istoria acestor meleaguri care nu încetează să ne uimească şi să ne fascineze. În prima ediţie de după alegerile locale, emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj” propune telespectatorilor GORJ TV o întâlnire cu acest politician atipic graţie prezentării făcute de Gheorghe Nichifor, istoricul căruia i se datorează meritul de a-l fi readus în atenţia publicului pe Dincă Schileru.

Dincă Schileru s-a născut într-un sat din plaiul Vâlcan. Mutat după căsătorie (1868) în comuna de reşedinţă a soţiei, la Bâlteni, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, şi-a câştigat existenţa mai întâi dintr-un atelier de croitorie, impunând modelul costumului popular local şi apoi din negoţ şi agricultură. Pe la 1880, avea acum 34 de ani, era unul dintre cei mai importanţi proprietari funciari locali, priceput în cultura cerealelor, pomilor fructiferi şi viţei de vie. Creşterea cailor se adăuga precum o pasiune de suflet. A construit mori şi joagăre şi a achiziţionat spaţii întinse de pădure.

Notorietatea câştigată datorită succesului său în activităţi economice avea să îl propulseze curând şi în viaţa publică. Fără intervenţia administraţiei sau guvernului, a fost ales de ţăranii gorjeni în Consiliul local, în anul 1876. Consilier şi vicepreşedinte în deceniul care a urmat, Dincă Schileru s-a remarcat prin vehemenţa şi curajul opiniilor sale care au culminat cu un atentat la adresa vieţii sale, din fericire nereuşit, în 1880.

Începuse, cu un an înainte, în 1879, o lungă carieră de parlamentar în gruparea liberală condusă de C.A. Rosetti şi mai târziu de urmaşii acestuia, Colegiul III din Gorj alegându-l cu intermitenţe până în 1911. Anecdotica a reţinut imaginea unei persoane care călca în sălile înaltului for legislativ, îmbrăcată într-un splendid costum gorjenesc, expresie a mândriei că îşi reprezintă concetăţenii. În mod corect se afirmă că dincolo de exagerări, Schileru nu a fost doar un personaj pitoresc, nici „apostolul imaculat al satului gorjan” şi nici politicianul urmărit exclusiv de interesele sale.

Vizualizări: 232

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: