Directorii de şcoli de pregătesc de concurs

Directorii de unităţi de învăţământ din judeţul Gorj vor da concursul pe funcţii în octombrie-noiembrie, anunţă Ministerul Educaţiei. Astfel, pentru a putea participa la concursul organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, candidaţii trebuie să aibă cel puţin gradul didactic II, să fie profesor titular şi să aibă o vechime de cel puţin patru ani în învăţământul preuniversitar. Între timp, actualii directori renunţă la funcţie din cauza salariului mic.

Concursul pentru ocuparea unui post de director de şcoală se organizează de către Inspectoratul Școlar Judeţean Gorj în perioada octombrie-noiembrie, respectiv martie-aprilie pentru funcţiile de director adjunct. Potrivit metodologiei, la concursul pentru ocuparea funcţiei de director sau director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar pot candida persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au absolvit cu diplomă studii universitare de licență, sunt membre ale corpului național de experți în management educațional, sunt titulare în învățământul preuniversitar, au cel puțin gradul didactic II sau titlul științific de doctor și o vechime în învățământul preuniversitar de cel puţin patru ani, dovedesc calităţi profesionale, manageriale şi morale, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimele 12 luni. Numirea în funcţiile de director şi de director adjunct pentru unităţile de învăţământ de stat cu personalitate juridică, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, centrele de excelenţă, centrele şcolare pentru educaţie incluzivă, cluburile sportive şcolare, palatele şi cluburile copiilor se realizează prin decizie a inspectorului şcolar general, pentru o perioadă de 4 ani. 

Renunţă din cauza salarizării ”demente”

În timp ce unii directori se gândesc să participe la concurs, Vasile Spiridon, fostul director al Liceului Tehnologic Bustuchin, a renunţat la funcţie din cauza salariului foarte mic. ”Nu mi s-a cerut nicio demisie, nu am mai putut să rămân nici măcar până la evaluarea din octombrie, când se ştie cu exactitate directorul pe următorii patru ani, nu am putut. Sincer să vă spun, este inuman pentru aproape 300 de lei să stai de dimineaţa de la 7.30 până seara la 19.00, mi se pare inuman. Salarizarea este şi aşa dementă, dar totuşi un director eu zic că trebuie să fie remunerat ca un director. Nu poţi să faci o sută de drumuri pe an la Târgu Jiu şi înapoi cu un salariu de 1.500 de lei, e batjocoritor”, a spus Vasile Spiridon, fostul director al Liceului Tehnologic Bustuchin.

Cadrele didactice arată oarecum o nemulţumire privind creşterile salariale aplicate personalului din sănătate, declarând că medicii nu o duc atât de rău pe cât o spun. ”Ca să faceţi o comparaţie, mergeţi la o şedinţă cu directorii de şcoală şi la o şedinţă a medicilor şi o să vă daţi seama după ţinută ce venituri au, cine se îmbracă de firmă şi cine de la second hand. Dacă salarizarea este mai bună decât este probabil mi-aş fi permis să angajez o bonă şi aş fi rămas director, dar dacă aş fi rugat o bonă cu 300 de lei s-ar putea să fi luat o bătaie soră cu moartea”, a spus Vasile Spiridon, fostul director al Liceului Tehnologic Bustuchin.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: