Directorii lucrează la o strategie pe sănătate. Cum vor arăta spitalele!

Managerii spitalelor din Gorj au început să-şi pună pe hârtie problemele cu care se confruntă, după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că vrea să realizeze o strategie a sănătăţii publice. Ba mai mult, primele propuneri au ajuns deja la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Acestea vizează înfiinţarea unor noi compartimente şi servicii în cadrul spitalelor, dotarea cu aparatură modernă şi creşterea numărului de paturi la anumite secţii. Până în luna iunie, strategiile unităţilor spitaliceşti trebuie centralizate şi transmise Ministerului Sănătăţii.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj primeşte strategiile spitalelor din judeţ pentru a le prezenta Ministerului Sănătăţii. Pe lângă propunerile spitalelor, în strategia pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar din Gorj vor figura şi propuneri ale Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. „Aşa cum era normal înainte de regionalizare se elaborează strategii locale. Noi, la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, am propus existenţa a cel puţin unui asistent comunitar sau mediator sanitar în toate primăriile din judeţ, în special în cele cu populaţie de etnie romă numeroasă”, spune Boeriu.

Propunerile spitalelor trebuie trimise până la sfârşitul lunii la DSP, care le va transmite la Ministerul Sănătăţii pentru realizarea strategiei sănătăţii publice. Primele propuneri au venit şi ajuns, spune directorul Boeriu. „Până în momentul de faţă, am primit strategii de la Spitalul Judeţean Târgu Jiu, care cere dotarea cu aparatură performantă şi continuarea lucrărilor de modernizare a Ambulatoriului; Spitalul Rovinari, unde se vrea înfiinţarea unui Compartiment de Primiri Urgenţe, aparatură şi specialist pentru cabinet de pneumologie şi spirometrie, având în vedere că este o zonă minieră şi Spitalul de la Dobriţa care doreşte înfiinţarea unui compartiment de pneumologie”, a mai precizat Marius Boeriu.

Managerii vor mai multe paturi în spitale

Pe lângă aparatură performantă, managerii spitalelor din Gorj vor să le fie majorat numărul de paturi la secţiile cele mai solicitate din cadrul unităţii. De exemplu, la Spitalul Orăşenesc Târgu Cărbuneşti se doreşte o creştere cu câte 5-10 paturi la secţiile: cardiologie, interne, neurologie, psihiatrie şi ortopedie. „Până în momentul de faţă, nu am transmis propunerile la DSP, dar încă de anul trecut am elaborat strategia de dezvoltare. Pentru anumite secţii am cerut o creştere cu câte 5-10 paturi a celor existente. Este vorba despre secţiile cardiologie, interne, neurologie, psihiatrie şi ortopedie. În prezent, la secţiile menţionate avem între 20-40 de paturi, însă face faţă cu greu din cauza numărului mare al solicitărilor. La nivelul Spitalului Târgu Cărbuneşti avem 350 de paturi, dintre care sunt utilizate 97%, 2-3 paturi reprezentând rezerva pentru urgenţe. În unele secţii paturile sunt ocupate în proporţie de 100%“, a declarat Constantin Târziu, managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti”. Acesta a precizat că a mai inclus în strategie şi înfiinţarea unor compartimente (chirurgie plastică, chirurgie toracică şi neurochirurgie), precum şi dotarea cu încă două aparate de ventilaţie.                         

Un compartiment nou la Dobriţa

Una dintre propunerile din strategia Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din Dobriţa a primit, săptămâna trecută, avizul favorabil al Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre înfiinţarea unui compartiment de recuperare-respiratorie cu paturi care aşteaptă acum şi aprobarea Consiliului Judeţean. „Vrem să ne diversificăm gama serviciilor medicale prin înfiinţarea compartimentului de recuperare-respiratorie cu paturi. Săptămână trecută, ne-a venit avizul Ministerului Sănătăţii, însă trebuie să obţinem şi aprobarea Consiliului Judeţean în şedinţa din această lună. În baza Hotărârii Consiliului Judeţean vom solicita evaluarea noului serviciu de către CAS, ultimul pas urmând a fi contractarea acestuia. Sperăm ca noul compartiment să devină funcţional în jurul datei de 1 aprilie”, a declarat Tiberiu Tătaru, managerul spitalului de la Dobriţa. Pe lista de priorităţi a unităţii spitaliceşti mai figurează: dotarea cu un aparat de radiologie digital, dotarea cu un video-bronhoscop, un sistem de fluide, precum şi înfiinţarea unei săli de terapie ocupaţională.

RESPONSABILITATE

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi responsabili de coordonarea acestor strategii. „Ministerul Sănătăţii intenţionează ca până la sfârşitul lunii iunie să primească din partea judeţelor documentele, astfel încât până la sfârşitul anului Ministerul Sănătăţii să definitiveze strategia la nivel naţional”, se arată în comunicat. În funcţie de strategiile elaborate se vor putea previziona şi aloca bugetele multianuale.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: