Doar 40 de posturi titularizabile disponibile în învăţământ

Şansele de angajare în învăţământ a viitorilor absolvenţi de facultate scad pe zi ce trece. Doar 40 de posturi vacante, cu o viabilitate de mai mult de patru ani, vor fi scoase în această vară de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj pentru examenul de titularizare din acest an. Numărul s-a redus considerabil faţă de anii precedenţi, aşa încât pentru majoritatea disciplinelor precum limba şi literatura română, limbi moderne, istorie, chimie, fizică, biologie, geografie nu există nici un post titularizabil.

Chiar dacă vor susţine un examen destul de greu, cei care se vor înscrie la acest concurs pentru a deveni titulari în învăţământ pe disciplinele română, chimie, biologie, fizică, istorie, limbi moderne nu vor reuşi pentru că nu există posturi. Situaţia posturilor este din ce în ce mai gravă, iar aceasta este pusă de reprezentanţii Inspectoratului şcolar Judeţean Gorj pe fondul scăderii populaţiei şcolare. „S-a ajuns la această situaţie pentru că populaţia şcolară a scăzut, normele didactice pentru profesorii cu vechime în învăţământ au crescut cu două ore sau pentru că multe dintre posturile disponibile au fost ocupate în etapele anterioare de mişcare a personalului didactic”, afirmă Justin Paralescu, inspector şcolar general. De asemenea, mulţi dintre directorii unităţilor de învăţământ nu au declarat posturile ca fiind titularizabile, ci disponibile pentru suplinire pentru un an de zile, de teamă ca în viitorul apropiat să nu se efectueze restrângeri de activitate sau comasări de şcoli în zonele respective.

Fericiţi mai sunt şi profesorii de religie, pentru care sunt vacante două posturi, profesorii documentarişti sau absolvenţii de arte plastice, pentru care există posturi la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Târgu Jiu.

POSTURI LA PRIVAT

Interesant este că cele mai multe posturi titularizabile sunt scoase la concurs de o şcoală particulară, respectiv Carol Davila, care pune la dispoziţie opt posturi libere de pregătire şi instruire practică pe partea de asistenţă medicală.

SUPLINITORI

Nici pentru suplinitori veştile nu sunt prea bune. Doar 160 de locuri netitularizabile complete şi peste 200 incomplete au fost scoase pentru concurs. Perioada de înscrieri pentru examen va începe la mijlocul acestei luni, iar concursul propriu-zis va fi susţinut pe 13 iulie.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: