Doi judecători, două sentinţe diferite pe baza aceloraşi probe

Sentinţe diferite date pe baza aceloraşi probe de judecătorii gorjeni. I s-a întâmplat unui gorjean din satul Gureni, comuna Peştişani, care a ajuns la Tribunal fiind nemulţumit de modul de punere în executare a unei sentinţe. Dorel Pârvulescu a cumpărat de la Vasile Plai suprafaţa de 269 de mp în Peştişani pentru construcţia unei case, dar cumpărătorul a ocupat 329,36 mp. De aici până la judecată a fost doar un pas.

Pe scurt, Vasile Plai i-a vândut lui Dorel Pârvulescu un teren. Pentru că Pârvulescu a ocupat mai mult decât a cumpărat, cei doi au ajuns în instanţă. Judecătoria Târgu Jiu a decis efectuarea unor măsurători pentru stabilirea graniţei dintre cele două terenuri, dar executorul judecătoresc Florian Bîrsăşteanu nu a făcut corect măsurătorile, iar acest lucru este admis de prima instanţă. La a doua contestaţie, pe baza aceloraşi probe, omul pierde procesul, pe motiv că nu s-a prezentat la măsurători. 

Nu contează ce s-a făcut

În 2011, familia Plai a câştigat procesul şi chiar cheltuielile de judecată, iar în 2013 a pierdut. „Am formulat în două rânduri contestaţie la executare împotriva executării silite a sentinţei din 11 noiembrie 2009, pronunţată la Judecătoria Târgu Jiu, rămasă definitivă şi irevocabilă, la cererea lui Dorel Pârvulescu. Prima dintre contestaţii a constituit obiectul dosarului din 2011 care mi-a fost admisă prin sentinţa civilă din 2012 dispunându-se anularea procesului verbal încheiat la 1 august 2011 de executorul judecătoresc Florian Bîrsăşteanu şi obligarea acestuia la efectuarea unei noi puneri în posesie cu respectarea dispozitivului sentinţei din 2009“, a declarat Vasile Plai. Efectuarea măsurătorilor nu a început de la limita de est a proprietăţii lui Pâvulescu, aşa cum ar fi trebuit, ci dintr-un punct stabilit arbitrar de executor, a admis instanţa.

În 2012, lui Vasile Plai i-a dat câştig de cauză judecătoarea Luminiţa Berculescu. Este făcută o nouă expertiză, de către expertul tehnic judiciar Dumitru Căvăloiu, care spune în raportul său că locuinţa lui Dorel Pârvulescu a depăşit limita proprietăţii în partea de est,  cu 1,55 m, ducând la anularea procesului verbal întocmit de Bîrsăşteanu.

În 2013 face o nouă contestaţie. Sentinţa în cea de-a doua contestaţie a fost dată pe 25 iunie 2013, iar judecător a fost Daniela Bolovan. În motivarea instanţei este admis faptul că executorul judecătoresc nu a respectat sentinţa dată în 2009 atunci când a făcut măsurătorile, însă a decis respingerea contestaţiei ca nefondată. Motivul este acela că cel care a contestat, Vasile Plai, a refuzat să participe la măsurători şi la întocmirea procesului verbal, de unde rezultă, potrivit judecătoarei Bolovan, că nu mai poate invoca nereguli ale măsurătorilor. 

Vasile Plai consideră că nu era nevoie de prezenţa sa pentru ca executorul Bîrsăşteanu să respecte legea, adică o hotărâre a Judecătoriei Târgu Jiu. Executorul judecătoresc Florian Bîrsăşteanu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Vizualizări: 397

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: