Douăzeci de litigii pentru graniţele dintre localităţi

Acţiunile de recunoaştere a hotarelor Gorjului s-au finalizat cu o serie procese din cauză că nu s-a ajuns la înţelegeri cu autorităţile din judeţele vecine. Până în  momentul de faţă, există deja şase litigii cu Mehedinţi, Vâlcea şi Hunedoara, iar altul nou este pe cale de a fi deschis cu judeţul Caraş Severin. În urmă cu două zile, cei din Caraş Severin au revendicat o suprafaţă de gol alpin din Padeş. Şi cum aceste neînţelegeri nu ar fi de ajuns, mai multe primării din Gorj se judecă între ele pentru stabilirea limitelor interne.

Graniţele Gorjului nu au fost recunoscute de către judeţele vecine. Din cauză că acţiunile de conciliere nu au avut rezultatul dorit, Instituţia Prefectului Gorj a chemat în instanţă autorităţile din Mehedinţi, Vâlcea şi Hunedoara. Dacă până acum câteva zile se cunoştea că sunt probleme cu recunoaşterea hotarelor judeţului de la Turceni, Baia de Fier, Stăneşti, Runcu şi Tismana, miercuri a mai apărut o situaţie similară la Padeş cu cei din Caraş Severin. “În momentul de faţă, suntem implicaţi în şase litigii pentru recunoaşterea hotarelor judeţului întrucât nu s-a ajuns la nici o înţelegere cu judeţele limitrofe. Astfel de probleme sunt: la Turceni cu judeţul Mehedinţi, la Baia de Fier cu judeţul Vâlcea, la Stăneşti cu localitatea Lupeni din Hunedoara, la Runcu tot cu Lupeni, la Runcu cu Uricani (Hunedoara) şi la Tismana tot cu Uricani. Pe lângă aceste situaţii, în urmă cu două zile a mai apărut un caz similar la Padeş unde cei din Caraş Severin care au revendicat o suprafaţă de gol alpin. Aici sunt interese materiale întrucât pentru zona respectivă se primesc subvenţii”, a declarat Marius Mănescu, directorul Oficiului de Cadastru Gorj.

Acţiunile de conciliere au eşuat

Marius Mănescu a mai precizat se încearcă evitarea unui nou proces printr-o acţiune de conciliere care va avea loc în perioada imediat următoare. Şi cum neînţelegerile iscate cu judeţele vecine nu ar fi de ajuns, autorităţile din Gorj se judecă între ele pentru graniţele anumitor localităţi. În momentul de faţă, aproximativ 10 litigii au fost deschise în cadrul acţiunii de recunoaştere a limitelor interne. Astfel, instanţa de judecată urmează să urmează să stabilească limitele dintre: Rovinari şi Fărcăşeşti, Bumbeşti Jiu şi Turcineşti, Rovinari şi Drăguţeşti, Stăneşti şi Leleşti, Ţânţăreni şi Turburea, Rovinari şi Câlnic, Negomir şi Fărcăşeşti, Târgu Jiu şi Stăneşti, Târgu Jiu şi Dăneşti. “Pe lângă cele 6 litigii cu judeţele vecine, au mai existat şi 14 litigii declanşate pentru recunoaşterea limitelor interne, o parte găsindu-şi în cele din urmă rezolvarea”, a mai precizat Marius Mănescu.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: