Dumnezeu îţi dă, dar îţi şi ia din sac

Mă uitam la un film acasă, la Motru, când a sunat soneria. Soneria de la ușă sună rar. Nimeni n-o folosește. Când se aude soneria, toată familia se alarmează. Câinii latră a hoț, dar e mai rău de-atât. E un fel de pericol iminent. Pentru că nici un om cu intenții bune nu ar folosi soneria. Oamenii cu intenții bune bat la ușă. Iar hoții intră direct sau o sparg. Măcar de la hoți știi la ce să te aștepți. Să suni e mult mai rău. Câinii sunt disperați; membrii familiei se uită uimiți unii la ceilalți. Ce să fie? O fi rău?

Și a fost. A fost rău. Au sunat de la protoierie. De la Protoieria Târgu Jiu Nord. Staţi. Pe loc repaus. De unde?! Nu-i nimic, căutăm în DEX.

PROTOIERÍE, protoierii, s.f. Protopopie. Aha! Deci protoierie scrie pe chitanţă (că aşa scrie), dar de fapt e protopopie. Nu-i nimic, ne descurcăm. Nu o să lăsăm capcane de astea ieftine să ne stea în cale. Suntem jurnaliști serioși, chiar dacă n-a mai facut nimeni o investigație în presă de zece ani. Avem Google! Yes! Căutăm protopopie. Rahat! PROTOPOPÍE,  protopopii, s. f. 2. Teritoriu aflat sub jurisdicția unui protopop; protoierie, protopopiat. ♦ Reședința unui protopop; protoierie, protopopiat. Se ascund bine, știu. Dar noi suntem mai perseverenți decât se aşteaptă. Aşa că o să căutăm ”protopop”. Bang!

PROTOPÓP, protopopi, s. m. Preot care îndeplineşte funcţia de inspector al bisericilor şi al preoţilor dintr-un teritoriu determinat.

Ați înțeles, da? Protopopul îndeplinește funcția de ”inspector” al bisericii într-un teritoriu determinat. Și a sunat la mine la ușă. Și a stârnit câinii. Și m-a făcut pe mine nervos și suspicios. Protopopul de la noi din oraș e fost lucrător prin industria actualmente moartă a orașului. Om amărât, probabil. Deci nu cu protopopul avem de discutat. Să mergem mai sus, n-ați vrea? Să mergem la biserică. Pe ștampila de pe chitanța prin care am plătit ”taxa de cult” (30 de lei) scrie așa: Arhiescopia Craiovei. De la Ana la Caiafa, de la Târgu Jiu la Craiova. Am plătit fără să fiu întrebat dacă vreau (măcar) o taxă de 30 de lei pentru biserică. ”Contribuție cultică”, îi zice oficial, după cum scrie și pe amendă. Taxa de cult este obligatorie. Ca să n-o plătești, trebuie să te faci de râs în toată comunitatea, printr-o cerere în care să te declari ateu (cererea va fi probabil afișată ulterior în tot orașul, să știe babele de la Inchiziție în cine trebuie să dea cu pietre). Să mergem la lege. 1.2. Taxa de cult reprezintă 1,5% din veniturile salariale, pensii, alocații, alte surse legale de câștig realizate de fiecare persoană, dar nu mai puțin de 150.000 lei/an. Această sumă minimă se va indexa anual cu rata inflației. Atenție: Taxa de cult se poate achita integral, o dată pe an, sau în tranșe trimestriale.

Eu am achitat-o integral minerului care acum e protopop. Mi-a tăiat chitanță. Ce se va întâmpla cu taxa de cult obligatorie? Scrie în lege că merge la biserică. Dar (cică) o achiți și ca să nu plătești ulterior servicii ca nunta, botezul sau înmormântarea. La care oricum se dă șpagă, la toate, indiferent că ai plătit taxa de cult sau nu. Taxa asta îl face pe Dumnezeu să pară un gangster care cere taxă de protecție. Or, Dumnezeu nu e așa, dragă protopop? Nu? Nu de alta, dar am impresia că nu te sună la sfârșitul anului ca să-ți ceară banii. Nici măcar să te întrebe ce-ai făcut cu ei.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: