RomanIA Autentică aduce zece mii de oameni la Peștișani

Ia românească va fi omagiată la acest sfârșit de săptămână în Gorj, la Hobița, acolo unde va avea loc cea de-a IV-a ediție a Festivalului “RomânIA Autentică”. Evenimentul va avea loc duminică, 23 iunie, iar primarul Cosmin Pigui estimează peste 10 mii de participanți. Cu toții îmbrăcați în frumoasele ii românești.

Sărbătoarea dedicată iei naționale se desfășoară și-n acest an în comuna gorjeană Peștișani. Este organizată în satul natal al marelui sculptor Constantin Brâncuși, Hobița. Vor fi manifestări similare și în orașele Iași și Brașov.

Primarul Cosmin Pigui spune că ziua de duminică va fi una plină de cântec și bună dispoziție. “La fel ca anul trecut, festivalul RomânIA Autentică se desfășoară la Iași, la Brașov și la Peștișani, în Hobița lui Brâncuși. În acest an o să avem un program destul de bogat, cu tarafuri ce vor bucura turiștii care vor veni la festival”, a spus primarul Cosmin Pigui, precizând că scena va fi amplasată în poiana mare a satului Hobița.

Atmosfera va fi întreținută în cursul zilei de tarafuri celebre precum: “Rela Ciulei” din Peștișani, “Cristi Geagu Cătăroiu” din Tismana, “Fane Pițigoi” din Godinești sau “Vasile Muscurici” din Godinești.

Vor evolua la Peștișani și soliștii de la Ansamblul Folcloric Profesionist Doina Gorjului, dar și cei de la Grupul vocal “Privighetorile Gorjului” din Târgu Jiu, Ansamblul Folcloric “Emilia Bubulac” din Peștișani sau Ansamblul Folcloric “Brâulețul” din Turceni.

Invitat special al acestui festival este Sava Negrean Brudașcu.

Primarul Pigui ne-a precizat că, și în acest an, Ministerul Culturii și Identității Naționale a fost cel care a asigurat bugetul pentru organizarea Festivalului “RomânIA Autentică”.

“Ne așteptăm la peste 10.000 de persoane, cum a fost și anul trecut. Suntem pregătiți să îi așteptăm, nu vor fi probleme cu parcarea, iar atmosfera va fi una specială”, a dat asigurări primarul.

Despre Festivalul “RomânIA Autentică”

În satul Hobița, în anul 2016 a fost demarat un proiect cultural, de promovare și conservare a tradițiilor, obiceiurilor și meșteșugurilor, denumit RomânIA Autentică, ce de la an s-a dezvoltat, ajungându-se la organizarea simultană a acestui eveniment atât în Peștișani - Hobița, cât și în municipiile Iași și Brașov, ca o dovadă a unirii principatelor române: Țara Românească, Moldova și Ardealul.

Festivalul RomanIA Autentica a luat ființă ca urmare a implicarii actualei conduceri a Primăriei Peștișani și cu sprijinul Cristinei Chiriac, președintele Asociației Flori de Ie, dar și al Consiliului Județean Gorj.

La solicitarea Primăriei Peștișani, Ministerul Culturii și Identității Naționale a aprobat 75.000 lei pentru asigurarea în mare parte a cheltuielilor ocazionate de organizarea Festivalului.

Programul este următorul:

RomânIA Autentică, Hobița – Peștișani, Gorj

23 iunie 2019

Program finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale

Ora 12.00 Deschidere

12.05 Ansamblul Folcloric “Emilia Bubulac” – Peștișani

12.50 Taraf traditional “Rela Ciulei” – Peștișani

13.30 Grupul vocal “Privighetorile Gorjului” – Târgu Jiu

14.10 Taraful traditional “Cristi Geagu Cătăroiu” – Tismana

14.50 Ansamblul Folcloric “Brâulețul” – Turceni

15.30 Taraful tradițional “Fane Pițigoi” – Godinești

16.10 Ansamblul Folcloric “Hora Desnățuiului” – Bârca, Dolj

16.50 LIVIU OLTEANU – solist vocal, Craiova

17.30 Taraful traditional “Vasile Muscurici” – Godinești

18.10 CORA MUNTEANCA – solist vocal, Bistrița Năsăud

19.40 Final prima parte

20.00 Ansamblul artistic Doina Gorjului cu următorii interpreți: Maria Loga, Ion Drăgan, Roberta Crintea, Marian Medregoniu, Georgiana Bârsac, Alexandra Bleaje, Reli Sanda, Nicoleta Lătărețu, Roxana Croitoru, Claudia Torop (director artistic).

22.00 Invitați: Tudor Limbian, Nuți și Vasile Tapotă, Constantin Dodo Lătărețu. Invitat special: Sava Negrean Brudașcu.

24.00 Final și foc de artificii

Vizualizări: 1,655

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: