Evoluţia presei gorjene în ultima jumătate de veac

Întâlnirea din fiecare seară de luni cu telespectatorii GORJ TV iubitori de istorie are drept temă în această săptămână presa gorjeană în anii comunismului şi în primii ani ai tranziţiei. Ne facilitează acest demers prof. univ. dr. Nicolae Brânzan, cel care şi-a început activitatea la „Steagul nostru” şi „Gorjul Liber” şi a continuat la „Gazeta Gorjului”, din 1982 chiar ca redactor şef adjunct. Începând cu anul 1990 este cel care a configurat noua faţă, liberă, a celui mai vechi ziar gorjean.

O incursiune printre amintirile dascălului şi ziaristului Nicolae Brânzan prilejuieşte deopotrivă realizatorului şi telespectatorului un exerciţiu intelectual dar şi o întâlnire cu istoria recentă. Este vorba de o viaţă de om dedicată presei scrise, chiar dacă în ultimii ani îndatoririle universitare l-au ţinut departe de paginile ziarelor.

În perioada comunistă în Gorj au apărut mai multe publicaţii până la schimbările administrativ-teritoriale apărute în 1968. Astfel, săptămânalul GORJANUL care apărea din 1924 şi-a continuat existenţa până în 1947 sub coordonarea lui Jean Bărbulescu. Să reţinem că acest ziar a fost singurul din Gorj în perioada respectivă care a beneficiat de tipografie proprie. În 1948 aceasta a fost naţionalizată şi a rămas ca întreprindere tipografică, sub diverse forme până în zilele noastre. Toate publicaţiile comuniste, ziare, reviste, cărţi şi broşuri au trecut prin mâinile tipografilor gorjeni.

Dacă ar fi să enumerăm publicaţiile perioadei comuniste, ar trebui să începem cu LIBERTATEA GORJULUI- foaie de informaţie şi luptă socialistă a Partidului Social-Democrat din Gorj care a apărut cu intermitenţe până în 1949. Tot o publicaţie de partid a fost şi GORJUL LIBER- organ al Comitetului raional PMR şi Comitetului Provizoriu Judeţean care a apărut în perioada 1949-1955. Cea mai importantă publicaţie a vremii până în <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1968 a fost STEAGUL NOSTRU, organ al Comitetului raional PMR şi al Sfatului Popular raional, perioada de apariţie fiind 1952-1959 şi 1964-1968. Pe toată această perioadă gorjenii erau informaţi ca urmare a apariţiei în întreaga Oltenie a publicaţiei ÎNAINTE- organul Comitetului Regional din Oltenia al Partidului Comunist din România.
În perioada 24 februarie 1968-22 decembrie 1989 reţinem GAZETA GORJULUI- organ al Comitetului Judeţean Gorj al PCR şi al Consiliului Popular Judeţean. Cu o singură excepţie, Nicolae Brânzan a fost legat de toate aceste publicaţii.

Alte amănunte la emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj”, luni la 18.30 şi 20.30.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: