Facilităţi pentru SNLO dacă reangajează minerii daţi afară pe 1 aprilie

Cei trei sute de mineri disponibilizaţi pe 1 aprilie 2011 ar putea fi reangajaţi de societăţile prestatoare din minerit, folosindu-se de un articol dintr-o lege care ar avantaja şi angajatorul, adică pe SNLO. Deputatul Severus Militaru a declarat ieri că va avea o discuţie cu directorul SNLO Daniel Burlan pe această temă. 

Este vorba despre cei trei sute de mineri de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia care au avut ghinionul să fie daţi afară înainte de a intra în vigoare modificările ordonanţei 116 referitoare la venitul de completare pentru 20-24 de luni. Completările au fost făcute prin ordonanţa de urgenţă 36 din 2011 ce a apărut după cinci zile, pe 6 aprilie. Minerii au luat un an indemnizaţie de şomaj, dar din aprilie nu o vor mai avea nici pe aceasta. Venitul de completare pentru doi ani era cam de 15 milioane pe lună.

500 de lei pentru fiecare miner

Deputatul Severus Militaru a făcut o întrebare la ministrul Economiei, Lucian Bode, ministrul Muncii Claudia Boghicevici, şi ministrul Bogdan Drăgoi de la Muncă. Iniţial propusese ca bugetul SNLO să fie suplimentat cu un milion 600 de mii de lei, iar banii să fie folosiţi de firmele prestatoare pentru salariile oamenilor. Militaru a declarat ieri că a identificat o altă soluţie pentru rezolvarea problemei, dar ar avantaja şi SNLO. Este vorba despre un articol din legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj si stimularea ocupării forţei de muncă. Societăţile prestatoare din minerit angajează aceşti mineri şi în schimb primesc de la stat câte 500 de lei pe angajat. „Articolul 85, alineatele 1 şi 5 din legea 76/2002 ne-ar fi de folos pentru a le oferi oamenilor un loc de muncă şi ar ajuta şi SNLO. Ar primi 500 de lei pentru fiecare angajat care mai are trei ani până la pensie. I-am spus ceva domnului director Burlan şi a rămas că discutăm, dar în principiu i s-a părut o idee bună“, a declarat Militaru.

FACILITĂŢI

Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care în termen de trei ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile de pensionare beneficiază de o bonificaţie stabilită la 500 de lei. Aceştia mai beneficiază de scutirea contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru 12 luni, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin doi ani.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: