Filmul „Băsescu bate un copil”, trucaj dovedit

Manipularea fără precedent făcută în ultimele zile de cele mai mari televiziuni de ştiri din România a fost criticată în presa străină.

Potrivit Deutsche Welle, pe principiu „Ca gândul de iute goneşte minciuna”, aceste televiziuni au prezentat în mod brutal şi repetat un film care ridică numeroase „întrebări de ordin tehnic, moral, politic şi penal”. Desigur, se referă la filmuleţul în care Traian Băsescu este prezentat ca şi cum ar fi lovit dur un copil, în timpul unui miting electoral din 2004.

Publicaţia germană Deutsche Welle susţine că „Pentru experţi, secvenţa înfăţişată iniţial de site-ul unei obscurei fiţuici, este, în mod clar, manipulată”. Ei bine, Internetul este plin de expertize mai mult sau mai puţin profesioniste care arată că filmul a fost trucat. Dincolo de aceste expertize, importante sunt şi câteva mărturii de la oameni care au fost acolo. Copilul care se presupune că a fost lovit a intervenit la o televiziune şi a spus: „Vă rog să încetaţi cu acest subiect pentru că nu este nimic adevărat”. Femeia care îi întindea un memoriu lui Traian Băsescu şi era atunci în pragul disperării a încercat să apară pe televiziuni pentru a spune că nu este nimic adevărat. Nu a fost primită decât la OTV, unde Ana Ghiţă a povestit cum cei de la Antena 1 i-au cerut să spună că Băsescu a lovit copilul. Un alt martor la incident, un anume domn Ionaşcu, fost revoluţionar şi fondator al revistei Baricada, a intrat la Realitatea TV pentru a spune incidentul nu a avut loc. A fost expediat după trei minute, în timp ce în studio au rămas 20 de persoane care condamnau gestul, fără să fi fost de faţă. Mama copilului a mărturisit şi ea pe B1TV că i s-au oferit bani de către jurnalişti „ca să nu îl mai acopere pe preşedinte”. Singurul care susţine că l-a văzut pe Băsescu lovind un copil este omul de afaceri Dinu Patriciu, care a făcut această afirmaţie chiar cu o zi înainte de apariţia casetei trucate.

Revenind la expertizarea tehnică a casetei, s-a demonstrat de către mai mulţi experţi că din casetă lipsesc anumite cadre, astfel încât mişcarea lui Băsescu faţă de copil, care semnifica un „Dă-te mai încolo”, puternic accelerată prin tăierea cadrelor intermediare, au făcut să pară un gest brutal. Şi luminile de pe faţa copilului, care a devenit brusc albicioasă, au fost de natură de argumenteze varianta că respectiva casetă este trucată.

Cu toate aceste suspiciuni, susţine Deutsche Welle, la o oră de maximă audienţă de televiziunea magnatului Sorin Ovidiu Vântu prezintă filmul fără vreo investigaţie şi expertiză prealabilă, în direct, persoanei incriminate de imaginile fabricate. „Ca orice om normal, confruntat cu acuze şi probe pe cât de grave, pe atât de greu de demontat, Băsescu s-a lăsat covârşit de forţa imaginilor şi a reacţionat confuz. Politic, ar fi fost net mai oportun pentru el să declare răspicat, din capul locului, ceea ce avea să spună ulterior, şi-anume că n-a lovit în viaţa lui nici pe copiii săi nici pe ai altora şi că iubeşte copiii. Poate că Băsescu ar fi trebuit să ştie cât de uşor se fabrică asemenea falsuri. Perplexitatea şi reacţia lui sunt însă explicabile. Ca orice om politic aflat într-un moment electoral cheie, preşedintele, care tocmai se angajase să nu-şi mintă niciodată electoratul n-ar fi vrut să pară că refuză „evidenţa”. Aşa că a căutat explicaţii inutile pentru ceea ce, în tensiunea clipei, ar fi putut să i se pară o orbire de moment, refulată în subconştient. Dar net mai primejdioase decât descumpănirea evidentă a preşedintelui sunt implicaţiile penale, morale şi politice ale acestei foarte probabile tentative ordinare de manipulare”, se mai arată în editorialul din Deutsche Welle.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: