FNME, la judecată astăzi cu administraţia CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia şi Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) se întâlnesc astăzi în sala de judecată la termenul privind strângerea cotizaţiilor minerilor şi energeticienilor. În unităţile subordonate CE Oltenia au fost deschise casierii unde se strâng cotizaţiile direct de la oameni, dar FNME a decis ca pe luna iulie să nu fie încasate. Prim-vicepreşedintele FNME Ion Ruşeţ a declarat că există posibilitatea ca procesul să rămână în pronunţare.

Sindicatele au dat în judecată compania după ce directorul Laurenţiu Ciurel a decis schimbarea modului de reţinere a cotizaţiilor de la salariaţi. Dacă până acum banii erau reţinuţi pe stat şi viraţi în conturile sindicatelor, Ciurel a decis să vireze salariile întregi pe cardurile angajaţilor şi să le creeze acestora posibilitatea de a depune cotizaţia la casieria unităţii. Sindicaliştii consideră că prin această măsură este încălcat Contractul Colectiv de Muncă.  Metoda propusă de companie pentru strângerea cotizaţiilor s-a practicat până în 1990, iar apoi banii au fost reţinuţi din salariul angajatului de către companie şi viraţi în contul sindicatelor.

Creţan a renunţat la intervenţie

Dosarul a fost înregistrat pe 24 iulie, la Tribunalul Gorj, iar astăzi este al treilea termen. În proces a intervenit şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate Univers, dar şi Sindicatul Lignitul Oltenia, ambele reprezentate de liderul Constantin Creţan. „Am intervenit deoarece trei luni cotizaţiile membrilor mei s-au dus în conturile lui Condescu“, a declarat Constantin Creţan. Până la urmă Creţan a renunţat la intervenţia în acest proces. „Am vorbit cu domnul Ruşeţ şi mi-a promis că voi primi banii care au ajuns în conturile lor“, a motivat Creţan renunţarea la intervenţie.

Prim-vicepreşedintele Ion Ruşeţ a confirmat că liderul Constantin Creţan va primi înapoi banii pentru cei 22 de membri.

Medinţu: Cotizaţiile se strâng după noua procedură

Potrivit directorului de la Divizia Energie, Aurel Medinţu, deja au fost înfiinţate casierii unde minerii şi energeticienii pot lăsa cotizaţia lunară pentru sindicat. „Noua procedură este deja aplicată, există aceste casierii, dar nu avem deocamdată o situaţie cu ce s-a strâns“, a explicat Medinţu.

Nu s-a strâns nici un ban, a declarat Ruşeţ. „Am decis ca în luna iulie să nu strângem cotizaţiile, dar sunt sindicate ce au diverse acţiuni umanitare“, a menţionat Ion Ruşeţ. Un exemplu este Sindicatul Liber Roşiuţa. Liderul Nelu Roşca a spus că angajaţii au fost de acord să dea bani pentru a ajuta copilul de 7 ani al unei salariate, suferind de o boală grea.

Ion Ruşeţ a mai spus că, dat fiind că liderul Creţan şi-a retras intervenţia, este foarte posibil ca astăzi să se dea soluţia în acest proces.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: