Folk şi filme în memoria lui Mihai Viteazul în Poiana de la Schela

Zeci de pelerini au fost prezenţi în week-end în "Poiana lui Mihai" din comuna Schela pentru a lua parte la manifestările închinate marelui voievod Mihai Viteazul. Cu mic cu mare s-au adunat în Poiană, unde au încins grătarele, au vizionat filme istorice şi au luat parte la un spectacol de muzică şi poezie pus la punct de Viorel Gârbaciu, şeful Şcolii Populare de Artă.
 Manifestările închinate marelui voievod Mihai Viteazul au început sâmbătă seara. Zeci de persoane sosite din mai multe localităţi ale judeţului au fost prezente la deschiderea manifestărilor evocatoare închinate marelui Voievod. Organizatorii evenimentului le-au pregătit pelerinilor o serie întreagă de surprize. Sâmbătă seara cei prezenţi in Poiană au vizionat două filme istorice proiectate pe un ecran şi au aprins un foc de tabără. Înainte de toate astea oamenii au încins grătarele si au depănat amintiri legate de celelate ediţii ale evenimentului. " Suntem nelipsiţi de la eveniment, an de an urcăm in Poiană când sunt organizate manifestări închinate marelui Voievod. În urmă cu cîţiva ani au venit aici mulţi interpreţi de muzică populară, de fiecare dată am rămas cu o amintire plăcută de la momentele petrecute aici. Singura problemă era drumul întrucât nu era făcut, asa că numărul de participanţi la eveniment era extrem de mic in comparaţie cu anul acesta când orice autoturism a putut urca aici in munţi" spune Dumitru Ciobescu din comuna Turcineşti.
 Festivităţile au continuat ieri cu discursuri ţinute de către autorităţi, depuneri de coroane de flori la monumentul Voievodului şi un spectacol pe cinste oferit de interpreţi de muzică folk. Au cântat pe scena amenajată în "Poiana lui Mihai" folkişti ca Dan Vana, Karina Schneider, Emerich Imre, Cristian Buică sau Adrian Ivanivschi. 

"Poiana lui Mihai" ultimmul popas al marelui Voievod

 "Poiana lui Mihai" este cunoscută ca fiind locul unde a poposit pentru ultima dată marele Voievod înainte de a trece în nemurire. Mihai Viteazul a trecut la sfârşitul lunii noiembrie 1600, aflat pe atunci în drum spre Viena pentru a cere ajutor împăratului Rudolf al II-lea prin acest loc. Legenda spune că prevestind pericolul care-l paşte la trecerea peste munţi, calul marelui voievod a murit pe loc. Mihai a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos, trecând spre Transilvania unde, la puţină vreme a fost asasinat.În locul în care a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazul a fost ridicat un monument în anul 1932 pentru ca toţi cei care vor trece prin zonă să afle istoricul acestui loc. Celebrarea trecerii voievodului Mihai Viteazul face parte din seria activităţilor ocazionate de organizarea în oraş a Festivalului Naţional de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului“. În zilele care urmează, mai exact luni, marţi şi miercuri ,gorjenii sunt asteptaţi la Teatrul de Vară din Tg-Jiiu pentru a lua parte la adevărate spectacole de muzică şi poezie. În prima seară va cânta în memoria Tatianei Stepa marea interpretă Magda Puşcaş. Postul de televiziune Gorj Tv, unicul partener media vă transmite în direct evenimentul începând cu orele 21. Cei care vor să simtă mai îndeaproape mesajul transmis prin cântec de către Magda Puşcaş sunt aşteptaţi la Teatrul de Vară din Tg-Jiu, intrarea fiind liberă.

 Gârbaciu ştiu toate culisele festivalului

 Pentru a afla mai multe amănunte despre ce se va întâmpla în următoarele trei seri pe scena Şcolii Populare de Artă din municipiu, l-am abordat pe directorul acestei instituţii, Viorel Gârbaciu, omul care a gândit acest festiva de la început şi care ştie orice amănunt legat de acest eveniment cultural important pentru municipiul nostru şi nu numai.

-Reporter: De cât timp se organizează acest eveniment?
-Viorel Gârbaciu: Această manifestare de mare suflet românesc se organizează din anul 2001. În ciuda condiţiilor destul de dificile s-a bucurat de fiecare dată de prezenţa a mulţi oameni şi asta pentru că este o manifestare de suflet adresată unui erou, unui voievod, unui bare bărbat al neamului omenesc.
-REP: Cum a fost ales locul unde să fie organizate manifestările închinate lui Mihai Viteazul?
-V.G: Aici în pasul Vulcan, în munţii Gorjului, a fost ultimul popas şi ultimii paşi pe pământul patriei sale pe care i-a făcut marele voievod înainte de a urca in nemurire. Astfel am ales ca manifestările închinate lui să aibă loc la monumentul ridicat aici, în 1932 in "Poiana lui Mihai"din comuna Schela.
-REP: Cum a fost ediţia de anul acesta spre deosebire de ediţiile precedente?
-V.G: Spre deosebire de anul trecut mulţumită lui Dumnezeu şi autorităţilor judeţene, în general a celor care au lucrat la drumul care duce în Poiană a fost mult mai multă lume prezentă. Drumul arată excepţional şi s-a putut urca fără probleme cu orice maşină.
-REP: Cine a cântat pe scena amenajată în Poiană?
-V.G: Au urcat pe scena interpreţi importanţi din folk-ul românesc precum Cristian Buica, Dan Vana, Karina Schneider, Sorin Mândruţ şi mulţi alţii, ce au interpretat folk din tematica militantă şi patriotică. Nu trebuie să ne fie ruşine că suntem români şi ne preamărim marii înaintaşi din istoria noastră.
-REP: S-a amintit în cadrul acestor festivităţi de decesul Tatianei Stepa?
-V.G: Nu am adus aminte de Tatiana Stepa la manifestările ce au avut loc până acum, astăzi o sa vedeţi cât de frumos am pregătit acest moment de suflet pentru Tatiana Stepa care alături de Dan Vana a fost singurul folk-ist participant la toate ediţiile până acum.O să cânte în amintirea ei fosta colegă de cântec şi buna sa prietenă, marea interpreta de muzică folk Magda Puşcaş.
-REP: Când va începe spectacolul in această seară şi unde va avea loc?
-V.G: Recitalul susţinut de Magda Puşcaş şi alţii folk-işti va avea loc la Teatrul de Vară din Tg-Jiu cu începere de la orele 21, intrarea va fi liberă. De asemenea spectacolul va fi transmis în direct de postul de televiziune Gorj TV, astfel cei care nu pot ajunge la Teatrul de Vară pot vedea întreg spectacolul la televizor.
-REP: Când se va termina festivalul, şi ce manifestări vor mai avea loc?
-V.G: Festivalul Naţional de Folk si Baladă Poarta Sărutului din a carei serie de activităţi face parte şi celebrarea trecerii voievodului Mihai Viteazul prin Gorj, se va încheia miercuri 12 august cu gala laureatilor şi festivitatea de premiere, moment în care îşi va lansa ultimul album folk-istul Ducu Bertzi.
 


Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: