Gara a devenit noua casă a boschetarilor

Gara a devenit la Târgu Jiu a doua casă a celor care nu au un adăpost deasupra capului. Gara rămâne preferata „boschetarilor”, în ciuda încercărilor polițiștilor locali de a-i convinge pe aceștia să se mute la adăpostul oferit gratuit la Casa Iris. În gară se cerșește mai ușor și se poate consuma alcool fără probleme, lucru care nu e permis în adăpostul social oferit de Primăria Târgu Jiu.

De când a venit gerul polițiștii locali încearcă în fiecare seară să îi găsească pe semenii noștri fără un adăpost deasupra capului pentru a-i îndruma spre Casa Iris, acolo unde au cazare gratuită pe timpul nopții și unde primesc și un ceai cald. Sărmanii, deși sunt pe drumuri și sunt considerați ai nimănui, nici nu vor să audă că li se face un asemenea bine. Duhnind ori a alcool ori a urină, așa cum se întâmpla marți seara cu cei din sala de așteptare de la Gara Târgu Jiu, sunt chiar vocali și puși pe harță atunci când polițiștii încearcă să le spună că le asigură inclusiv transportul până la Casa Iris, numai să nu fie găsiți înghețați a doua zi.

„Băi tată, nu-mi trebuie mie Casa Iris. Rămânem aici și dormim aici toată noaptea. În afară de Poliție nu ne deranjează nimeni. Noi suntem boschetari, ce să facem. Ne cheamă la adăpost, dar acolo e ocupat, nu sunt locuri”, a spus unul dintre bărbații care își face veacul prin gara Târgu Jiu și care habar nu avea că existau suficiente locuri pentru el și amici săi. Unul dintre aceștia avea o nelămurire și mai mare decât cea a locurilor de cazare ce li se ofereau gratuit. „Unde e domnul Tudor? El era domn cu noi, știa să ne ia, era domn”, a întrebat unul dintre boschetari despre Ion Tudor, fostul șef al Poliției Locale Târgu Jiu în urmă cu un deceniu, cel care reușea să îi convingă pe amărâți să înlocuiască băncile pentru o noapte cu un pat.

Calorifere calde

Cei care își spun boschetari au motive „serioase” de a nu părăsi sala de așteptare de la gară. Pe lângă faptul că au un spațiu uriaș la dispoziție, au și calorifere calde permanent, lucru care îi bucură foarte mult. „Nu am casă, nu am masă, nu am nimic. Din Târgu Cărbunești am venit aici și pot să spun că aici dorm destul de bine. Mi-e bine pentru că am caloriferul aproape și asta contează, că avem căldură”, a spus un bărbat.

O singură persoană a acceptat în cele din urmă, marți seara, să fie dusă la Casa Iris, deși, teoretic, și ea ar avea unde să stea. Este din Stejari, dar nu este primită acasă. „Am două nopți de când stau chinuită pe aici și eu merg la adăpost cu mare plăcere. Mama mea trăiește, la Stejari, împreună cu o soră a mea, dar nu mă primesc și pe mine acasă. Am fost bolnavă, am rămas a nimănui și acum stau prin gară. Mă îmbrac și mă încalț cu ce primesc. Bocancii și o pereche de ciorapi subțiri i-am primit de la cineva căruia i s-a făcut milă de mine și la fel și haina de pe mine, dar la cât e de frig afară îngheț repede”, a mărturisit femeia.

Bilanț

Anul 2016 a debutat cu nopți geroase, ceea ce i-a făcut pe polițiștii locali ca încă de la Revelion să încerce să îi identifice pe cei fără adăpost pentru a-i muta la Casa Iris. Nimeni nu poate fi dus însă acolo cu forța, mai ales că la adăpost trebuie respectate câteva reguli minime de trai în comun, bilanțul făcut de Poliția Locală fiind menit să arate dezinteresul celor pentru care binele reprezintă cu totul altceva decât am putea crede cei mai mulți.  „Pe parcursul lunii ianuarie au fost identificate 23 de persoane, însă doar una singură a acceptat să meargă la centrul social din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Ceilalți au rămas acolo unde au fost găsiți pentru că au refuzat categoric să meargă la adăpost fie și pentru o singură noapte”, a menționat Alexandra Petrița, purtător de cuvânt al Poliției Locale Târgu Jiu.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: