Garnitura de legume, mai scumpă decât friptura

Masa de Paște devine din ce în ce mai costisitoare. Pe lângă carnea de miel care trebuie să fie nelipsită pe masa de Paște, de fiecare dată se impune și cumpărarea de legume, fructe sau ingrediente pentru prăjiturele. De cele mai multe ori, acestea ajung să coste mai mult decât carnea.

“Mulți vin, se uită și pleacă”, asta spun comercianții din Piața Centrală Târgu Jiu care se plâng de vânzări mici în această perioadă. Deși sperau să facă profit datorită sărbătorilor, comercianții spun că nu mulți sunt cei care și cumpără. Și nu este de mirare. Prețurile au explodat, astfel se face că ceea ce s-ar presupune a fi garnitură pentru carnea de miel, ajunge să coste mai mult decât carnea în sine. Legumele, pe lângă faptul că mare parte sunt aduse din import, au și prețuri ridicate. Comercianții recunosc că au mărit prețurile în această perioadă.  “Vând roșii, castraveți, varză verde, ridichii, salată, cam tot ce înseamnă legume. Castraveții de Galați variază între 5 lei și 6 lei, roșia de Italia 8-9 lei, varza 3 lei, ridichile 1,5 lei, salata 1 leu. Nu prea se omoară clienții să cumpere. La unele produse s-au mărit prețurile pentru că sunt de import, au mărit ei prețul, l-am mărit și noi. La anumită cantitate lăsăm din preț, dăm și pe bonuri, numai clientul să vină”, a spus Constantin  Luca, comerciant.

Comerciant: Abia facem bani să plătim chiria

Vânzătorii aflați în Piața Centrală din Târgu Jiu vin cu oferte, ademenind astfel potențialii clienți. “Nu au oamenii bani. Eu comercializez legume, de tot felul. Salata o dau trei la un leu, să o pot vinde. Morcovul și ceapa la 2,5 lei. Nu cred că vom avea încasări mai mari acum de sărbători,  mă uit cum circulă, se uită, dar nu cumpără. Dai marfa și cu cât o iei. Numai taraba mă costă lunar 430 lei, abia facem bani să plătim chiria”, a spus Costică Avramescu, comerciant în Piața Centrală din Târgu Jiu.

Buget de criză

Cei care totuși se încumetă și cumpără câte ceva spun că încearcă să ia cantități mici. “Noi, pensionarii, care nu avem pensiile mari, pentru noi este mai dificil să ne împărțim banii. De Paște nu ne permitem decât o roșie-două, nicidecum cu kilogramele. Cu legumele astea ajungem să plătim mai mult decât pentru carnea de miel. Dăm bani mulți pe medicamente și atunci trebuie să micim cheltuielile din altă parte. Nici ce este pe piață nu mai este natural, sunt toate tratate. Și scumpe și nesănătoase”, a spus Eva Isac, din Târgu Jiu.

50 lei kilogramul de nucă

Plantațiile de nuci nu au fost roditoare anul trecut. Așa se face că un kilogram de nucă a ajuns să coste cât două kilograme de carne de miel. “Noi venim aici cu nucă, prune uscate și ouă de câță. Nuca o dăm cu 45-50 lei Kg, în funcție de calitate. Nu s-a prea făcut anul trecut, oamenii nu cumpără, sau ia câte o sută de grame. N-am vândut mai nimic. Prunele uscate le dăm cu 12 lei, iar un ou de câță costă 4 lei”, a spus o vânzătoare venită din Vâlcea, pentru a-și vinde produsele la Gorj.

Unii oamenii s-au împrumutat pentru a avea ceva pe masa de Paște.“Nu sunt bani, dar trebuie să avem ceva pe masă. Mă uitam să văd ce pot lua. Prețurile sunt mari, trebuie să luăm din fiecare câte un pic. Și mielul și garnitura sunt scumpe, facem un împrumut. Nucă nu iau, nu-mi permit. Mă axez pe cremă, pe altceva”, a spus Viorica Munteanu din Târgu Jiu.

Fermierii țin la preț

Fermierii gorjeni care vând brânză în Piața Centrală din Târgu Jiu spun că nu lasă la preț. “Am brânză de vacă proaspătă cu 15 lei, veche cu 20 lei. Brânza de oaie 25 lei. Am spre vânzare și 500 de miei, îi dau cu 25 lei pe kg. Nu las din preț, doar dacă ia cantități mari, las până la 24 de lei pe kg. A fost iarna grea și a fost dificil să-i întreținem”, a spus Didel Martescu, un fermier din Novaci.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: