Ghid practic de scris pe internet

Lumea s-a mutat pe internet cu totul. Trăieşte acolo cu totul, nu mai are o viaţă materială, în curând nici de locuințe nu vom avea nevoie, că ne închiriem ceva pe Facebook şi ne descurcăm. Doar că internetul e parșiv și periculos. Ești foarte expus pe internet, iar asta devine o problemă mare atunci când ești prost.

Dar hei, veţi spune, lumea n-are cum să se prindă dacă-s deștept sau nu de pe internet, sunt doar nişte postări şi comentarii! Păi, bine ar fi să nu aibă cum să se prindă, vă răspund eu. Dar uneori se prinde foarte ușor. Așa că am redactat o listă de 5 reguli simple pentru scris pe internet (și pe calculator, în general) și care trebuie musai respectate, dacă nu vreți să zică oamenii ”uite-l și pe prostul ăsta!”:

1. Învaţă să stăpâneşti i-urile și cratimele. Nu e așa greu, pe cuvânt! De la 15 cărţi citite în sus, ar trebui să le cam ştii. Iar de la 15 cărţi citite în jos oricum nu văd de ce-ar fi treaba ta să scrii orice pe internet. În mod clar ai probleme mai stringente de rezolvat decât s-o freci pe Facebook.

2. Bate un spaţiu după semnele de punctuaţie. E elementar. Atât de elementar încât oamenii care au gândit tastaturile ţi-au făcut SPECIAL tasta aia mare din mijloc. Vezi ce mare e, da? De ce crezi că e aşa mare? Pentru că trebuie s-o foloseşti des. Dacă,de exemplu,eu ți-aș scrie așa,fără spațiu după virgulă,aș putea să pun eu bine toate cratimele și i-urile din lume,că tot analfabet aș fi.

3. Evită excesele de ţaţă proastă. Nu ești Creangă, să scrii cum vorbești. Nu folosi niciodată mai mult de un semn de exclamare sau de întrebare / frază. Dacă faci asta, ești prost!!! Vezi??? Am fost prost de două ori.

4. Nu folosi ”...” decât o dată pe lună. Nu cred că în viața cuiva acest semn de punctuaţie trebuie să apară mai des de o dată pe lună, serios, e o limită bună și decentă. Puncte-punctele nu sunt pentru ce crezi tu, adică pentru pauze de efect sau pentru a marca locul în care ești ironic, subtil sau pur și simplu dubitativ. Când le foloseşti în scopurile alea, ești prost. La fel și cu ghilimelele, mulțumeşte-te să le pui când citezi oameni, nu când ești sarcastic. Dacă sarcasmul e bun, ne prindem și fără ghilimele, n-avea grijă.

5. N-ai voie cu cuvinte în engleză până nu îți însușești la perfecție cele 4 puncte de mai sus.

Vizualizări: 575

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: