Gorjencele preferă să tăinuiască abuzurile suferite

Numărul cazurilor de violenţă domestică este în creştere în judeţul Gorj, după cum arată datele furnizate de către Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Gorj. Astfel, în trimestrul II al acestui an au fost înregistrate aproximativ 130 de astfel de cazuri. În cadrul campaniei împotriva violenţei asupra femeii iniţiată de DMPS, angajatele de la S.C. Confecţia şi S.C.LARPO PROD IMPEX SRL din Târgu-Jiuau fost informate despre sprijinul oferit de instituţiile abilitate.

Marinică Niculescu, directorul DMPS Gorj, spune că nu mică le-a fost surprinderea membrilor din cadrul Grupului de lucru consultativ să constate că femeile habar nu aveau de centrele de adăpost existente în Gorj: „Multe nu ştiau că pot primi sprijin dacă sunt abuzate şi că se pot adăposti la Casa Sânziana. Ne-am adresat unui număr de 20-30 de persoane de la fiecare dintre cele două societăţi. Este foarte mult de lucru în ceea ce priveşte mentalitatea şi teama exagerată de reacţiile partenerilor de viaţă”.

Reconversia profesională, dificilă după 40 de ani

Multe dintre angajatele firmelor de confecţii au recunoscut că au probleme în familie şi că suportă frecvent abuzurile soţilor. Însă ele consideră că nu prea au de ales, întrucât au salarii mici şi nu au unde să meargă. Chiar dacă li s-a vorbit de Casa Sânziana, femeile spun că tot trebuie să se întoarcă acasă după o perioadă de 60 zile, aşa că mai bine tac şi îndură în continuare. De multe ori, nici intervenţiile repetate ale poliţiei nu reuşesc să potolească comportamentul agresiv al soţilor: „Am probleme foarte mari acasă şi nu mai suport să stau acolo. Am făcut degeaba plângeri la poliţie, pentru că el tot nu s-a schimbat, aşa că o să merg în centru şi sper să găsesc altă soluţie între timp”, a mărturisit o angajată. În cadrul discuţiilor, femeile s-au plâns că salariile mici le împiedică să plece de-acasă pentru că nu au cum se descurca. Niculescu mai spune că reconversia profesională nu li s-a părut o soluţie: „Le-am vorbit de cursurile de calificare profesională, însă angajatele spun că lucrează în domeniul confecţiilor de peste 25 de ani şi nu mai pot să plece acum şi s-o ia de la început cu un alt loc de muncă. Noi am încercat să le explicăm că este mai bine să se recalifice decât să stea acasă şi să îndure bătăile şi jignirile, însă  e foarte greu să le schimbăm mentalitatea”. Gorjencele trebuie să ştie că pot găsi oricând adăpost la Casa Sânziana, unde beneficiază gratuit de hrană, asistenţă medicală şi socială, precum şi consiliere juridică şi psihologică. Însă acum centrul este gol, pentru că o singură persoană a solicitat adăpost în acest trimestru şi a fost preluată de Casa Iris, unde se refugiază de obicei gorjenii fără adăpost.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: