Gorjeni anchetaţi de DNA, procurori audiaţi de Greblă

Procurorii anticorupţie au anunţat ieri că au început urmărirea penală împotriva a 67 de persoane din Gorj, Vrancea şi Teleorman, pentru fraude legate de referendumul din vară, pentru demiterea lui Traian Băsescu. Tot ieri, un senator PSD de Gorj, Toni Greblă, a vorbit despre cum îl va audia el pe şeful DNA, în legătură cu ancheta legată de referendum.

Senatorul Toni Greblă este unul dintre parlamentarii USL care va reprezenta actuala alianţă guvernamentală în comisia parlamentară înfiinţată pentru a vedea dacă anchetele procurorilor declanşate în privinţa votului la referendum s-au făcut sau nu în mod abuziv. Şeful Comisiei Juridice din Senat crede că o asemenea comisie era necesară, mai ales după ce în presă au apărut relatări despre alegători aşteptaţi de anchetatori la ieşirea din biserică şi puşi să jure pe Biblie că vor spune adevărul. Parlamentarul gorjean crede că doar astfel poate fi tras un semnal de alarmă cu privire la felul în care, uneori, instituţiile statului îşi fac datoria.

Chestionat la RFI pe această temă, senatorul a spus că procurorii nu vor fi chemaţi în faţa comisiei de control, ci doar şefii lor, ceea ce înseamnă că, dacă mai trece puţin timp, la întrebările parlamentarilor ar putea răspunde noul procuror general al României, care ar putea fi nimeni altul decât Emil Moţa, sau noul şef al DNA. Până atunci mai este însă ceva vreme, iar Greblă precizează că membrii comisiei din care face parte vor să vadă doar cum a funcţionat managementul instituţiei în cazurile la care face referire.

„Este vorba de a vedea managementul instituţiei, şi anume care a fost motivul pentru care s-a considerat necesar ca la prânz, în zi de sărbătoare, când oamenii ieşeau din biserică, să fie aşteptaţi la poarta bisericii de poliţişti şi procurori, în aşa fel încât să li se ia declaraţie pe capota maşinii şi să jure pe Biblie la ieşirea din biserică. Pentru toţi oamenii care participau la slujbă, nu doi-trei dintre aceştia au fost audiaţi în calitate de martori atunci, ci toţi participanţii la slujbă", a precizat Toni Greblă.

Gorjeni urmăriţi penal pentru fraudarea referendumului

Senatorul Greblă este membru şi în această comisie în condiţiile în care procurori ai DNA au venit în cursul verii în mai multe localităţi din Gorj şi au audiat sute de persoane, inclusiv primari de comună, despre votul de la referendum. Cea mai amplă anchetă a avut loc la Bâlteni, unde mai mulţi localnici chemaţi în faţa procurorilor au mărturisit că ei nu au votat la referendum şi că în locul lor altcineva a semnat de prezenţă pe lista cu alegători, semn clar că votul le-a fost falsificat. DNA tocmai a comunicat ieri după-amiază că a început urmărirea penală faţă de 67 de persoane pentru că ar fi falsificat documente ale birourilor electorale şi ar fi introdus în urnă buletine de vot altele decât cele votate de alegători. Urmăriţii penal provin din Teleormanul lui Liviu Dragnea, Vrancea lui Marian Oprişan şi Gorjul lui Victor Ponta, DNA neoferind nici un nume în afară de cel al secretarului general al PSD, care este şi şef al Consiliului Judeţean Teleorman.

Anchetatorii menţionează însă că este vorba în principal de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare, cei de la Bâlteni, de exemplu, fiind duşi luna trecută cu microbuzul la Bucureşti pentru a fi audiaţi.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: