Gorjul – polul gerului din România. Atenţie la ţurţuri!

Noaptea de miercuri spre joi a fost cea mai geroasă din acest an şi, culmea, cele mai scăzute temperaturi din toată ţara au ajuns să fie înregistrate în Gorj, la Logreşti şi Apa Neagră termometrele arătând până la minus 24 de grade Celsius.

 E vorba de termometrele Administraţiei Naţionale de Meteorologie, nu de cel administrat de Primăria Târgu Jiu în zona CAM din municipiu, care a devenit viral pe internet în ultimele zile după ce a indicat constant temperatura de 85 de grade Celsius. Evident că nimeni nu a resimţit o astfel de temperatură nici măcar în cele mai însorite zile, cu atât mai mult acum, când gerul a pus stăpânire pe toată ţara.

Pericolul care pândeşte însă în aceste zile vine de sus, de la streşinile clădirilor, după ce s-au format ţurţuri chiar şi de câte doi metri. La Bumbeşti Jiu, pompierii din cadrul ISU Gorj au avut joi o intervenţie pentru a pune la pământ astfel de bucăţi mari de gheaţă, una dintre ele formându-se chiar la intrarea într-un magazin. ISU Gorj a avut însă apeluri pentru a interveni pentru astfel de situaţii şi la Târgu Jiu, inclusiv Prefectura Gorj cerând ajutor la pompieri pentru a îndepărta ţurţurii. Salvatorii s-au folosit de cea mai modernă maşină pe care o au în dotare şi care le permite, cu ajutorul scării, să aibă acces la clădiri înalte de zeci de metri.

Tocmai din această cauză bucăţile de gheaţă nu au mai fost lovite pentru a cădea la pământ, ci au fost „culese” cu multă atenţie şi puse în nacelă pentru a fi aduse jos în aşa fel încât eventuale bucăţi desprinse din ele să nu rănească pe cineva. „Eu m-am uitat mai mult la maşina cu care intervin pompierii decât la ţurţurii pe care îi rupeau dumnealor. E o maşină foarte frumoasă şi nu am mai văzut-o până acum. Mi-a plăcut cum au lucrat, e ceva modern şi e foarte bine că ne protejează şi de astfel de pericole pentru că mergi pe stradă şi nu te uiţi în sus să vezi dacă pică ceva sau nu de la streaşină”, a spus un gorjean.

Proprietarii clădirilor au obligaţia de a îndepărta ţurţurii, iar în cazul în care nu ajung la aceştia pot cere la 112 ajutorul ISU Gorj. Joi, inclusiv prefectul Ciprian Florescu a sunat la numărul de urgenţe pentru a cere sprijin, după îndepărtarea ţurţurilor de pe clădirea Prefecturii el mulţumindu-le pompierilor pentru promptitudinea de care au dat dovadă. „Este un pericol, evident, pentru că ţurţurii pot pune în pericol cetăţenii, mai ales că începe să se încălzească. Vreau să le mulţumesc celor de la ISU Gorj pentru că au răspuns prompt la apelul meu şi sper ca fiecare instituţie să facă acelaşi lucru pentru că este important ca tot ce se întâmplă în jurul nostru să nu afecteze viaţa cetăţenilor”, a menţionat Florescu.

Vizualizări: 458

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: