Gorjul pierde o biserică pe care nu o poate restaura

O biserică din lemn, veche de peste 200 de ani, din satul Pocruia apartenent orașului Tismana, va înfrumuseța în curând parcul Mihai Bravu din Craiova. În baza unui acord între Arhiepiscopia Craiovei și a primăriei Craiovei, lăcașul de cult gorjenesc va fi strămutat pe strada Brestei, acolo unde se află parcul, urmând ca în viitorul apropiat să fie restaurată și pusă în funcțiune pentru enoriașii din Bănie.

Autoritățile locale din Tismana spun că, în acest fel, biserica monument istoric va putea fi îngrijită mult mai bine și conservată pentru viitoarele generații. Primarul Marian Slivilescu spune că nu dispune de banii necesari pentru restaurarea lăcașului de cult și că cel mai bine pentru păstrarea ei este strămurarea la Craiova, urmând ca mai-marii bisericii să aloce banii necesari pentru recondiționarea bisericii. "Biserica de lemn din satul Pocruia este de foarte mult timp într-o stare de degradare, fiind monument istoric nu se poate interveni decât în anumite condiții. Sumele de restaurare a bisericii sunt foarte mari, comunitatea nu-și permite aceste cheltuieli și a venit această ofertă din partea Mitropoliei de a fi amplasată în Craiova. Noi ne bucurăm că o astfel de biserică nu își pierde utilizarea, va fi folosită pentru oficierea serviciilor religioase și va fi reabilitată cu fonduri foarte mari. Noi nu eram în stare să facem astfel de cheltuieli. În Pocruia mai sunt alte două biserici, nu văd vreun motiv pentru care cetățenii să se opună strămutării bisericii din lemn", a spus primarul orașului Tismana, Marian Slivilescu.

Alte două biserici din Gorj vor fi strămutate în Bănie. Este vorba de biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Pojogeni, Protoieria Târgu Cărbuneşti, construită în jurul anului 1790, ce va fi strămutată în incinta Spitalului Clinic „Victor Babeș”. Tot din Parohia Pojogeni, filia Comăneşti, va fi relocată şi biserica din lemn cu hramul „Înălţarea Domnului”, ridicată în 1796, care va fi amplasată în Parcul Tineretului.

1_relocare_si_restaurare_biserica_din_lemn_pocru

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: