Greblă vrea asumarea în trepte a răspunderii guvernului

Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, social-democratul Toni Greblă, îi solicită premierului Emil Boc să "dea dovadă de înţelepciune politică" prin asumarea răspunderii Guvernului pe cele trei legi în zile diferite, respectiv 15, 22 şi 29 septembrie, pentru a evita eventuale nemulţumiri.

"Solicit premierului Emil Boc să dea dovadă de înţelepciune politică şi, dacă tot a luat decizia asumării răspunderii, Guvernul să îşi asume separat răspunderea pe cele trei proiecte de legi. Adică să vină pe 15 septembrie pentru Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, pe 22 septembrie pentru Legea privind educaţia naţională şi pe 29 septembrie pentru cea a salarizării unitare", a declarat senatorul social-democrat Toni Greblă.

El a precizat că face această solicitare având în vedere faptul că beneficiarii acestor legi, dintre care unii nemulţumiţi, spune el, nu au îndeajuns de mult timp până marţi să studieze legile sau să formuleze amendamente. Prin etapizarea procesului, Greblă spune că ei vor putea, "fără presiunea timpului", să formuleze amendamente, iar Guvernul să le analizeze şi, după caz, să le introducă în proiectele respective.

În caz contrat, Greblă atrage atenţia premierului că s-ar putea "să îşi asume răspunderea şi pentru destabilizare şi nesupunere civică", dar şi pentru o posibilă "situaţie de haos", dar şi asupra faptului că asumarea răspunderii asupra a trei proiecte de lege într-o singură zi se află la limita prevederilor constituţionale.

În ceea ce priveşte susţinerea din partea PSD a acestei soluţii propuse de Toni Greblă, el a afirmat că social-democraţii sunt deschişi faţă de o astfel de propunere, dar că totul depinde de premierul Emil Boc şi de PD-L. Greblă a mai spus că acest lucru va fi discutat şi în următoarea şedinţă de coaliţie.

Cele trei proiecte asupra cărora Guvernul îşi va angaja răspunderea, pe 15 septembrie, în trei şedinţe de plen succesive ale Parlamentului, sunt: Legea privind educaţia naţională, Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor cu Comisia Europeană şi FMI.

Propunerea lui Toni Greblă coincide cu cea făcută luni, la şedinţa Birourilor permanente, de senatorul Dan Voiculescu."Sunt trei proiecte, aş putea spune, cu impact diferit şi poate ar fi bine să încercăm să propunem domnului prim-ministru să le împărţim în trei activităţi diferite. Să începem cu numărul trei, care cred eu că este cel mai arzător la ora actuală, problema crizei economice şi să fie asumarea răspunderii pe acest proiect de lege. La o săptămână după ce a trecut sau nu a trecut, s-o trecem pe următoarea şi după încă o săptămână pe următoarea. Este o chestiune care ne dă şi nouă timp să le analizăm liniştiţi, este o chestiune care dă şi posibilitatea Guvernului să-şi asume clar răspunderea pe un anumit proiect, nu pe trei odată. Ca să ştim, dacă să spunem – ceea ce nu cred – cade Guvernul Boc, să ştim şi noi din ce cauză a căzut, că a căzut datorită proiectului 1, proiectului 2 sau 3. Asta ar fi propunerea mea pentru domnul prim-ministru", şi-a susţinut Voiculescu punctul de vedere, susţinut şi de reprezentanţii PNL. Propunerea a fost respinsă prin vot.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: