Guvernul a limitat plăţile în numerar între persoane fizice

Firmele nu vor mai putea încasa de la persoane fizice sume cash care depăşesc plafonul zilnic de 10.000/persoană. Sunt limitate încasările şi plăţile în numerar efectuate între persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacţie.

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar. Limitarea plăţilor în numerar a fost extinsă şi la alţi operatori economici decât persoanele juridice: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi independente, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică. Proiectul va fi trimis către Parlament. Plafonul zilnic maxim este de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

Proiectul mai prevede limitarea încasărilor şi plăţilor zilnice în numerar la 5.000 lei/persoană în cazul operaţiunilor de plăţi în numerar sau de încasări în numerar efectuate de operatorii economici către sau de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, restituiri sau acordări de împrumuturi sau alte finanţări.
Sancţiunile aplicabile celor care depăşesc plafoanele sunt amenzi în cuantum de 25% din sumele plătite/încasate care depăşesc plafoanele.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: