Guvernul Ponta a ratat prima şansă de a fi serios cu gorjenii

Memorandumul care să permită angajarea a 350 de persoane la Minprest, dintre cele aproape o mie concediate de la firmele sindicatelor, nu a fost ieri discutat în şedinţă de guvern, aşa cum s-au aşteptat autorităţile locale. În aceste condiţii, angajarea celor care şi-au dat pământurile la minerit pentru un loc de muncă amărât la Olservmin sau Sind Jilţ, lăsaţi pe drumuri acum câteva săptămâni prin deciziile controversate ale şefului CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, nu se va putea face la 15 septembrie, aşa cum a promis Ion Călinoiu, preşedintele executiv al PSD Gorj. Promisiune reluată şi de parlamentarii PSD, dar şi de şefii Minprest, liberalul Giorgi şi pesedistul Văcaru.

Guvernul ar fi trebuit să aibă ieri pe ordinea de zi un memorandum care să permită Minprest să angajeze o treime dintre concediaţii de la firmele sindicale. Este vorba de oameni care au fost expropriaţi de minerit sau care au o situaţie materială precară şi nu au cu ce trăi de azi pe mâine. Divizia Minieră a făcut liste cu peste 300 de persoane aflate în această situaţie, dar guvernul Ponta nu se grăbeşte să rezolve problema.

Directorul adjunct al societăţii Minprest, Alin Văcaru (PSD), nu vede vreun motiv pentru care Guvernul să nu adopte memorandumul. „Sunt convins că se va aproba, pentru că am arătat că este nevoie de acele servicii pentru care am făcut noi fundamentarea şi Complexul Energetic Oltenia are suma respectivă pentru acei oameni pentru a le acoperi salariile şi alte cheltuieli care sunt cu salariaţii. Dacă nu facem noi acele servicii, va fi nevoie să  o facă altă firmă. Ştim foarte bine care este politica managementului CE Oltenia, de a se dispensa de acele firme şi să facă tot cea ce se poate face cu firmele la care dumnealor sunt acţionari. Sunt convins că va fi aprobat, pentru că este foarte bine documentat, l-am făcut aşa cum trebuie. Eu sunt optimist că se va rezolva”, a declarat Alin Văcaru, directorul adjunct al societăţii Minprest S.A.

Weber: Nu merg pe scenariul ăsta

De aceeaşi părere este şi parlamentarul PSD Mihai Weber, care crede că memorandumul va fi adoptat. Întrebarea este „când?”, mai ales că sezonul rece bate la uşă. Deputatul promite că, în cazul în care guvernul nu va adopta Memorandumul, va găsi o soluţie pentru cele câteva sute de persoane rămase fără loc de muncă de la firmele prestatoare ale CE Oltenia. „Nu mergem pe scenariul că nu va fi adoptat memorandumul. Nu-l luăm în calcul. Nu există, eu nu accept chestii de genul acesta. Se găsesc alte formule, nu mergem pe principiul „dacă nu”. Să finalizăm, să vedem ce iese şi apoi vedem. Dacă nu, găsim un plan de rezervă care să obţină acelaşi rezultat pe care îl dorim. E o promisiune, în momentul ce ne-am angajat şi ne zbatem pentru chestiile acestea... Eu cel puţin m-am angrenat în lucrul ăsta fără a fi un mare cunoscător, nu vreau să mă dau un specialist. Am înţeles că trebuie şi e firesc, Complexul şi oamenii de aici creează buna stare în Gorj, în jurul lor trebuie să ne mişcăm. Las la o parte şi interese, şi ambiţii. Mă duc şi mă zbat pentru ei ca să aibă locuri de muncă, să meargă şi să funcţioneze”, a spus deputatul Mihai Weber.

Giorgi: Sunt semnale pozitive

Directorul general al Minprest spune că există şanse ca memorandumul să fie adoptat. „Nu am primit niciun răspuns, dar semnalele sunt pozitive, dar încă nu-i nimic clar, sigur. E un pic procedura stufoasă, dar sper să se rezolve cu bine. Eu cred că va fi adoptat, pentru că nu sunt motive pentru care să nu fie aprobat. Fundamentarea este făcută bine, nu sunt motive să nu se aprobe.  Sunt locuri bugetate care în mod normal ajută societatea. Nu cred că a fost supus în şedinţa de Guvern, probabil că săptămâna viitoare. Trece prin Ministerul Energiei şi Economiei şi pe la Finanţe. E strâns legat şi de aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe care îl avem tot acolo”, a spus Gabriel Giorgi, directorul general al Minprest. 

VARIANTĂ

În cazul în care memorandumul înaintat de  CE Oltenia şi Minprest nu va fi adoptat de guvernanţi, se ia în calcul varianta ca foştii salariaţi ai firmelor sindicale să fie reangajaţi la Olservmin. „Olservmin este singura firmă sindicală care nu este în faliment, ci în reorganizare. Atunci trebuie să treacă 45 de zile de când se termină preavizul, se face o altă organigramă, se ia probe. Dar şi atunci va fi mai greu pentru că Olservmin nefiind o firmă a Complexului Energetic Oltenia, o să trebuiască să facă procedură,  să participe la licitaţie unde pot să participe şi alte firme. Automat nu ne-am mai încadra în acest termen de 1 octombrie, ar dura mult mai mult”, a mai spus Alin Văcaru, directorul adjunct al societăţii Minprest.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: